Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.09.2022. 18:00

Bankrotiraće zbog ukrajinskog žita - EK ne vidi problem u putevima solidarnosti

Rumunski ratari su upozorili na priliv ukrajinskog žita koje ih gura na ivicu bankrota. Evropska komisija opovrgava negativan uticaj.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 430
  • 69
  • 0

Rumunski ratari upozorili su da ih priliv ukrajinskog žita kroz puteve solidarnosti EU gura prema bankrotu, ali Evropska komisija insistira da to nema negativan uticaj na jedinstveno tržište, izveštava Euractiv.

"Nema štetnog uticaja izvoza iz Ukrajine na naša tržišta", rekao je komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski istaknuvši da ovo žito nema negativno delovanje na situaciju proizvođača kao ni na njihovu cenu. 

EK nije primetila problem

Kako bi se olakšao izvoz ove robe iz Ukrajine krajem maja su formirani putevi solidarnosti koji su transport preusmerili na reke, železnice i puteve, jer su crnomorske luke tada još bile blokirane.

To je omogućilo da se u avgustu izveze tri miliona tona. Ali, predstavnik Komisije, Mihael Skanel je u julu pred odborom za poljoprivredu Evropskog parlamenta AGRI izvestio da žito koje dolazi iz Ukrajine zaglavi u susednim zemljama koje ga inače nisu kupovala. Dakle, puno je žitarica u malim serijama, a one nisu privlačne velikim trgovcima pa stoga dospevaju na lokalna tržišta i prodaju se po nižim cenama.

Cena ukrajinskih žitarica ruši rumunske (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

U sličnoj situaciji su proizvođači u Bugarskoj, gde je tajni uzorak pokazao da je reč o staroj i nekvalitetnoj pšenici te Poljskoj čiji su se poljoprivrednici bunili da im ruši cene

Ipak, Vojčehovski tvrdi da nema problema sa prodajom od strane evropskih proizvođača i da izvršna vlast EU pomno prati situaciju na tržištu.

"Ne vidimo nikakav kolaps u pogledu cena zbog izvoza iz Ukrajine", istakao je. 

Ali, rumunski ratari i dalje insistiraju na tome da je situacija na terenu sasvim drugačija. Upozoravaju da žito koje dolazi preko granice iz Ukrajine gura lokalne poljoprivrednike na ivicu bankrota.

Jeftino i drugačije proizvedeno žito

Prema Florentinu Bercuu iz Rumunskog saveza za poljoprivredu i saradnju, proizvođači su postali nekonkurentni. Ističe da su ratari ugroženi jeftinim uvoznim suncokretom, pšenice, ječma i kukuruza, koji se uzgajaju po drugačijim pravilima i ograničenjima u odnosu na EU.

Preko Rumunije se trebalo odvijati samo tranzit, ali se ovi usevi prodaju na domaćem tržištu. Trgovci ih kupuju, jer su jeftiniji.

Bercu je upozorio da kombinacija niskih otkupnih cena, kao i niskih prinosa, a ujedno visokih troškova proizvodnje stvara probleme. Naveo je da uprkos svemu nastavljaju da podržavaju inicijativu o putevima solidarnosti.

Pored svega toga, naglasio je, troškovi transporta za farmere su se utrostručili u prvom mesecu liberalizacije trgovine. Istovremeno se povećao broj krivotvorenih ili zabranjenih sredstava za zaštitu bilja u EU, što ugrožava evropske i lokalne potrošače. Bercu je pozvao da se sredstva EU dodele za poboljšanu logistiku i povećanje skladišnih kapaciteta u područjima sa pristupom plovidbi kako bi se smanjio pritisak na domaće tržište.


Tagovi

Evropska komisija Uvoz žitarica Rumunija Uvoz pšenice Tržište žitarica Ukrajinske žitarice Putevi solidarnosti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃