Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pita sa juga
  • 16.04.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Gornji Neradovac, Vranje

"Banička s pečene kore na plotnu" - za vredne domaćice

Reč je o fantastičnoj zaboravljenoj vranjskoj piti koja iziskuje mnogo vremena za pravljenje, pa je zbog toga domaćice izbegavaju.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.091
  • 1.194
  • 2

Kad god iskusne vranjske domaćice započnu priču o pravljenu davno zaboravljene pite zvane "banička s pečene kore na plotnu" obavezno konstatuju da je reč o piti fantastičnog ukusa, ali se retko koja usudi da je pravi zato što na njeno spremanje treba da potroše mnogo vremena. Taj problem, međutim, nema Nataša Ljubić, iz Gornjeg Neradovca kod Vranja.

Bilo joj je potrebno samo više vremena da pronađe pravi recept za ovu pitu, a kada ga je pronašla ovim ukusnim slanišem redovno iznenadi važne goste. Mnogo puta je pravi i pred samim gostima kada izraze želju da žele da nauče kako se to radi.

Sukane kore

Spremanje ove stare vranjske pite Ljubićeva počinje tako što od pola kilograma brašna u koga stavi jednu kašičicu soli, manje od pola peciva i dve kašike ulja, mlakom vodom zamesi glatko testo koje ne sme da bude ni pretvrdo, a ni premeko. Kada se testo ne lepi za ruke to je znak da je gotovo i tada ga treba pustiti da odmori desetak minuta.

Rasukati četiri kore koje se potom peku na plotni

"Čim testo odstoji odmah se može podeliti na osam lepo oblikovanih kravajčića. Dok oni 'odmaraju' treba obrisati plotnu šporeta na drva na kome se peku kore i u ložištu podesiti vatru koja ne sme da bude prejaka kako one ne bi izgorele prilikom pečanja", savetuje Ljubićeva.

Od ovako pripremljenih kravajčića ona drvenom oklagijom rasuče četiri kore. Obično suče koru po koru i odmah peče na plotnu šporeta. To radi tako što tanko razvučenu koru stavi na oklagiju i njome je polako položi na ugrejanu plotnu.

"Čim kora dođe u dodir sa vrućom plotnom odmah ispusti miris koji podseća na tek spremljeni giros i to je znak da će od nje ispasti pita kakvu želimo."

Pre fila poprskati mašću

Kada se zapeče, ona je rukama okrene na drugu stranu i peče sve dok ne dobije izgled tortilje, a potom je sakupi u obliku trougla. Svaku ispečenu koru obavezno stavi u kesu da se prohladi. Dok se hlade ona u posebnu posudu napravi fil za kore od 400 grama mrvljenog sira i tri jaja koje nose koke u njenom dvorištu. A kada to završi u pleh, koji prethodno namaže ugrejanom mašću koji je sama napravila, najpre stavi najveću koru čiji krajevi padaju preko njenih stranica.

I na kraju preliv od pet umućenih jaja

"Pre nego što preko nje stavim fil obavezno je poprskam mašću, a kada to uradim na nju stavim drugu koru čiji krajevi ne smeju da idu preko tepsije. Ukoliko je kora prevelika presečem je na pola i te dve polovine složim u tepsiju. Ovaj postupak ponavljam sve dok imam pečenih kora na raspolaganju, a kada to završim od krajeva prve kore koji su visili preko tepsije napravim rub", kaže naša sagovornica i dodaje da domaćice ovu preukusnu pitu mogu da naprave i samo sa dve pečene kore.

I pre nego što "baničku s pečene kore na plotnu" stavi da peče ona je ponovo poprska mašću i prelije sa pet umućenih jaja. Čim se prilikom pečenja njeni sastojci sjedine u rerni svako ko se nađe u njenoj blizini potvrdiće da se unutra peče pita fantastičnog ukusa, kakav do sada nisu okusili.

To Nataša odlično zna i zato kada je posle pečenja dobro istišti obično je uz suvo meso iz svoje pušnice posluži gostu da dobrim ukusom počasti svoje nepce.


Foto prilog


Tagovi

Pita Vranjska pita Sukane kore Nataša Ljubić Pečenje na plotni


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.