Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačka đubriva
  • 11.04.2022. 10:30

Azotara Pančevo krenula sa probnim radom - prvo proizvodnja amonijaka

Najpre će stizati amonijak, a zatim se očekuje početak proizvodnje tečnih veštačkih đubriva, moguće i drugih.

Foto: Depositphotos/htanak (ilustracija)
  • 2.064
  • 637
  • 0

Uskoro bi veštačko đubrivo moglo ponovo da stiže iz pančevačke "Azotare". Ova fabrika je, posle pauze, počela probni rad i sprema se za pokretanje proizvodnje. Najpre će stizati amonijak, a zatim se očekuje početak proizvodnje tečnih veštačkih đubriva, moguće i drugih, pišu Večernje novosti.

Naš najveći proizvođač veštačkog đubriva, HIP "Azotara", završila je u stečaju, u septembru 2018. godine. Iz stečaja je prodata u maju prošle godine. Novi vlasnik, za 650 miliona dinara, postala je novosadska firma "Promist", koja distribuira veštačka đubriva.

Azotara je jedna od najvećih fabrika za proizvodnju mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja u regionu i jedini proizvođač amonijaka, karbamida (UREE) i amonijum nitrata u Srbiji.

"Predstavlja dinamičnu kompaniju čija je orijentacija da na najbolji način zadovolji potrebe poljoprivrede u zemlji i regionu. Pokazuje se odgovornost prema životnoj sredini i društvu uopšte time što, upotrebom našeg đubriva poljoprivredni proizvođači obezbeđuju kvalitet poljoprivrednih proizvoda, saglasno međunarodnim standardima", ističe se na njihovom sajtu.

Osnovni finalni proizvodi fabrike su krečni, granulisani i stabilizovani amonijum nitrat, NPK đubriva, N-rastvori, amonijak, azotna kiselina i drugo.

Globalne cene azotnog đubriva učetvorostručene od 2020. - rastu i dalje

Podsetimo, krajem marta globalne cene đubriva porasle su za skoro 10 odsto. Bloombergov indeks cena Green Markets je objavio da su dostigle najviši nivo ikad zabeležen. Na svetskom tržištu je bilo 40 odsto skuplje nego pre mesec dana, pre početka sukoba u Ukrajini. Na tržištu se dešavaju velike oscilacije, pa je tako prema poslednjem izveštaju sa Produktne berze, ruska urea, pakovanje 500/1, trgovana po ceni od 900,00 €/t.


Tagovi

Azotara Pančevo Promist Azotna đubriva NPK Tečna veštačka đubriva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...