Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 23.08.2021. 18:00

Argentina zbog suše smanjila izvoz žitarica: Čekaju nas globalni ekstremi

Naučnici predviđaju da će kroz sledeće dve decenije temperature verovatno da porastu za 1,5 stepeni iznad predindustrijskih granica što će dovesti do velike devastacije i ekstremnih nevremena.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 520
  • 54
  • 0

Suša je treću godinu zaredom pogodila južni Brazil gde se nalazi izvor reke Parane koja susednoj Argentini predstavlja strateški trgovinski put za transport žitarica. Ovakva nepogoda dešava se jednom u sto godina, a ove je sezone smanjila argentinski izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećala logističke troškove, piše Reuters

Argentina je treći globalni dobavljač kukuruza i prvi izvoznik soje koja se koristi za ishranu svinja i živine u Evropi i jugoistočnoj Aziji. 

Nivo vode je drastično manji u ključnoj luci Rosario gde se obavlja 80 odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda. Brodovi tu ukrcavaju i do 25 odsto manje tereta zbog izuzetno niskog nivoa vode. Roba se preusmerava u druge, udaljenije luke što naravno povećava troškove logistike. 

Nažlost, reč je o trendu za koji meteorolozi prognoziraju kako će se verovatno nastaviti i sledeće godine. I to ne samo u Argentini nego u čitavom svetu. 

Ovoga meseca UN objavio je svoj izveštaj o klimatskim promenama koje je proglašeno najdramatičnijim do sada. Naučnici su na njemu radili čak osam godina, a istaknuto je kako je štetni uticaj čovečanstva na klimu neupitna činjenica. 

Čekaju nas ekstremna vremena?

Upozorili su kako će kroz sledeća dve decenije temperature verovatno da porastu za 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskih granica što će dovesti do velike devastacije i ekstremnih nevremena. Istakli su i kako ne mogu isključiti da će nivoi mora porasti i do dva metra pre kraja veka.

Predviđaju da će se pri 1,5°C globalno zagrevanje pojačati, kao i obilne padavine pa s njima povezane poplave. Smatraju da je velika verovatnost da će se ovakvi scenariji dešavati u većini regija Afrike i Azije. Srednje do velika verovatnost prognozira se za Severnu Ameriku, a za Evropu srednja verovatnost. 

Srbija na petom mestu po riziku od suše na globalnom nivou

Takođe, češće i/ili teže poljoprivredne i ekološke suše lokalizovane su u nekoliko regija na svim kontinentima osim u Aziji gde će one biti srednje verovatne. 

Crveni alarm za čovečanstvo

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres nakon objavljenog izveštaja, komentarisao je kako je ono crveni alarm za čovečanstvo.

"Zvona za uzbunu nas zaglušuju, a dokazi su neoborivi. Emisije štetnih gasova usled sagorevanja fosilnih goriva i krčenja šuma guše našu planetu i izlažu milijarde ljudi neposrednoj opasnosti. Globalno zagrevanje pogađa svaku regiju na Zemlji, a mnoge promene postaju nepovratne. Ovaj izveštaj mora biti posmrtno zvono za ugljenik i fosilna goriva pre nego što unište naš svet", poručio je Guteres.


Tagovi

Suša Argentina Poljoprivredni proizvodi Izveštaj UN-a Klimatske promene Rast temperature Izvoz


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.