Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u aprilu
  • 06.04.2022. 18:00

April: Vreme je za setvu, sadnju, ali i radove u voćnjaku i vinogradu

Dani postaju duži i topliji. Šta se seje na otvoreno, a gde se može i saditi, kako zaštititi useve od mraza, s čime ne smemo da kasnimo?

Foto: Depositphoto/branex/surkovdimitri
  • 294
  • 19
  • 0

April je mesec intenzivnih radova. Dani postaju duži i topliji, a uslovi povoljni za radove. Obavljaju se poslovi nege povrća posejanog u februaru i martu, a koje je do sada niklo, setva i sadnja povrća u plastenicima, setva u bašti. Potrebno je obaviti predsetvenu pripremu zemljišta i setvu žitarica, radove u voćnjaku.

U zemlji je dovoljno vlage, a toplota i svetlost podstaknuće nicanje, rast i razvoj korova. Biće neophodno suzbijati ga u izniklim usevima.

Radovi u bašti

U bašti se obavljaju brojni i raznovrsni radovi. U ovom mesecu su u grejanim plastenicima nastavlja nega posađenih kultura i rasada povrća koje će se saditi na otvorenom, a u negrejanim se sadi rasad raznog bilja. Na početku meseca se seje seme za rasad tikvi, krastavca, bamije.

Kada krenuti sa kaljenjem rasada i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Na otvorenom se seju i sade: grašak, cvekla, prolećne repe, blitva, šargarepa, peršun, krompir, čičoka, keleraba, rukola, kupusnjače.

Setva šargarepe (Foto: Depositphotos/amphoto)

U južnim krajevima počinje sadnja na otvorenom rasada paprike, paradajza, patlidžana, krastavca. Na ove poslove u kontinentalnim područjima je bolje pričekati početak ili sredinu maja kako bi se izbegli kasni prolećni mrazevi.

Ovo je mesec setve kukuruza šećerca, sočiva i slanutka. Krajem meseca na otvorenom se seju tikvice, tikve, krastavci, dinje, lubenice, pasulj, mahune.

Prolećna setva tikvica - kako ih brati kroz celu sezonu?

Neophodno je obezbediti zaštitu od mraza u vidu agrotekstila, slame, praznih plastičnih boca.

U aprilu je potrebno luk zaštiti od lukove muve i šargarepu od šargarepine muve.

Uzgoj cveća

Pravi je trenutak za setvu semena cveća: nevena, kosmosa, jednogodišnjih puzavica, kadifica, cinija, ukrasnog duvana. Kasnije ih presađujemo. Krajem meseca moguća je direktna setva. Od sredine meseca sadimo letnje lukovice: gladiole, irise.

Sada se orezuju grmovi lovora, lavande, žalfije i drugih grmolikih vrsta. Dele se grmovi irisa, božura i sličnih vrsta.

Setva ratarskih useva

Od 10. do 20. aprila je optimalan rok za setvu kukuruza, ali pod uslovom da su vremenske prilike povoljne. Svaki dan zaostatka umanjiće prinos.

Seje se i suncokret (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

U aprilu sejemo soju, suncokret, lucerku, deteline, još uvek se obavlja setva šećerne repe. Intenzitet radova diktiraće vremenske prilike i vlažnost zemljišta.

Radovi u voćnjaku i vinogradu

U ovom mesecu se nastavljaju radovi zaštite voćaka i vinove loze. Po potrebi se obavlja prihrana đubrivima, najčešće azotnim. Zemljište se okopava ili freza.

Radi se rezidba voćnih vrsta poput maline i kupine. U vinogradu se vežu lukovi za oslonac, radimo međurednu obrada i zaštitu čokota.

Preporučuje se u voćnjake doneti košnice s pčelama zbog boljeg oprašivanja.


Tagovi

April Sjetva povrća Povrće Radovi u aprilu Prolećna setva Setva povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.