Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DunavNET
  • 03.06.2021. 12:00

agroNET: Nove tehnologije u našem ataru

Zamislite poljoprivrednika koji u svakom trenutku ima informaciju o tome koliko je vode ostalo na raspolaganju biljkama, kada je potrebno da zaštiti useve od bolesti i štetočina ili koji je u mogućnosti da nadgleda rast useva na njivi, da kontroliše uslove sredine u plasteniku.

Foto: Fruškogorski vinogradi
  • 473
  • 244
  • 0

Moderna poljoprivreda, usmerena ka proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda i postizanju visokih prinosa, sve češće traži oslonac u novim tehnologijama poput "interneta pametnih uređaja" (IoT), veštačke inteligencije (AI) ili mašinskog učenja (ML).

Zamislite poljoprivrednika koji u svakom trenutku ima informaciju o tome koliko je vode ostalo na raspolaganju biljkama, kada je potrebno da zaštiti useve od bolesti i štetočina ili koji je u mogućnosti da nadgleda rast useva na njivi, da kontroliše uslove sredine u plasteniku i slično. Sve ovo, ali i mnogo više, omogućuju nam servisi bazirani na novim tehnologijama. 

Kompanija DunavNET, oslanjajući se, ne samo na nove tehnologije, nego i na poljoprivrednu ekspertizu i specifične zahteve poljoprivrednih proizvođača, kreirala je digitalnu platformu agroNET namenjenu voćarima, vinogradarima, povrtarima i ratarima, ali istovremeno i uzgajivačima živine i svinja. 

agroNET za bolje i kvalitetnije vino i ukusnije jabuke

Jedan od prvih korisnika agroNET platforme je kompanija "13. jul - Plantaže", koja je napravila prve korake ka digitalizaciji proizvodnje instaliranjem uređaja opremljenih senzorima za praćenje vlage zemljišta, zatim implementiranjem agroNET modula namenjenog optimizaciji navodnjavanja.

agroNET platforma kao pomoć u zaštiti useva od bolesti (foto: DunavNET)

Nakon prvih ostvarenih rezultata, broj uređaja za praćenje vlage zemljišta je vremenom povećan, dodati su senzori za merenje temperature i saliniteta zemljišta, a zatim je usledila implementacija modula namenjenog optimizaciji upotrebe pesticida, korišćenjem prognoznih modela pojave bolesti i štetočina, instaliranje meteo stanica, kao i "pametnihferomonskih klopki za praćenje populacije grožđanog moljca. Korak po korak, ova kompanija teži digitalizaciji kompletne proizvodnje, postavljajući time nove standarde u proizvodnji vina i grožđa.

"Imamo dugogodišnju i veoma uspešnu saradnju sa DunavNET-om, zasnovanu na primeni agroNET rešenja u našoj svakodnevnoj praksi. agroNET se koristi kao osnova digitalne transformacije koju 'Plantaže' aktivno sprovode kako bi postavili temelje za razvoj kompanije u narednoj deceniji", navode iz Plantaža.

Zajedno sa kompanijom DunavNET i Univerzitetom Donja Gorica, "Plantaže" su nastavile sa aktivnostima vezanim za unapređenje proizvodnje zahvaljujući učešću u Horizont 2020 projektu - DEMETER. U projekat su uključeni i vinogradari Udruženja Srem Fruška gora.

Vinogradi su opremljeni meteo stanicama i pametnim feromonskim klopkama, a na osnovu prikupljenih merenja, vinogradari kroz agroNET platformu dobijaju savete o optimalnom vremenu upotrebe pesticida. Aktivnosti su se sa samih proizvodnih parcela proširile i na pogone za proizvodnju vina, gradeći tako osnov za transparentnost kompletnog lanca proizvodnje, od vinograda do svake flaše vina. Kroz "digitalni pasoš" svaka flaša vina dobija svoj identitet, čime su kupcima dostupne informacije o načinu proizvodnje grožđa, sortama ali i najboljem načinu konzumacije vina.

Vlasnici plantaža jabuka u Srbiji i Crnoj Gori takođe su napravili prve korake ka digitalizaciji proizvodnje. Instaliranjem nekoliko meteo stanica dobili su stalan uvid u mikroklimatske uslove u celom voćnjaku čime je borba sa kasnim prolećnim mrazevima postala lakša i uspešnija, a takođe i određivanje pravog momenta za primenu pesticida u cilju sprečavanja širenja bolesti i prenamnožavanja insekata.

Pametne feromonske klopke za praćenje insekata (foto: DunavNET)

Populaciju jabučnog smotavca, osim klasičnim feromonskim klopkama, počeli su da prate i pomoću pametnih klopki i time obezbedili stalan uvid u dinamiku leta leptira. Optimizacija upotrebe pesticida očekivan je benefit.

Pogled iz satelita 

Praćenje proizvodnih uslova na njivama upotpunjuju satelitske slike koje zahvaljujući vegetacijskim indeksima, daju informacije o rasporedu vlage zemljišta, vitalnosti i homogenosti useva, sadržaju hlorofila i slično.

Kompanija koja se bavi pretežno ratarskom proizvodnjom na nekoliko hiljada hektara, odlučila se za implementaciju nekoliko modula agroNET platforme, od praćenja vlage zemljišta i uslova sredine na delu svojih parcela, preko praćenja mehanizacije, pa sve do planiranja uzorkovanja zemljišta upotrebom satelitskih slika i vegetacijskih indeksa i kreiranja varijabilnih mapa. Vremenom, broj modula koji koristi ova kompanija se povećava i usklađuje sa specifičnostima njihove organizacije i ustaljene prakse.

Primena veštačke inteligencije na farmama živine i svinja 

agroNET digitalna platforma od pre dve godine sadrži i module za optimizaciju uzgoja živine, od brojlera, preko roditeljskog jata do koka nosilja. Primenom veštačke inteligenicije i mašinskog učenja procenjuje se težina brojlera na osnovu prikupljenih video snimaka iz proizvodnih objekata.

Takođe, video snimci pomažu u detekciji promene uobičajenog ponašanja živine usled pojave bolesti ili nekog drugog stresnog stanja. Jednostavnim beleženjem svih aktivnosti i promena na farmi, stvara se osnova za transparentnost kompletnog lanca proizvodnje, prerade i isporuke živinskog mesa, sve češće zahtevana od strane krajnjih potrošača.

agroNET digitalna platforma sadrži i module za optimizaciju uzgoja živine, od brojlera, preko roditeljskog jata do koka nosilja, (foto: DunavNET)

Vlasnik i direktor kompanije "Agroprodukt Šinković", Laslo Šinković, objašnjava: "agroNET modul za optimizaciju živinarstva nam je omogućio stalan uvid u proizvodne uslove u našim objektima, kako bismo mogli da reagujemo na vreme u slučaju potrebe. Plan je da u bliskoj budućnosti nastavimo sa digitalizacijom, te da obuhvatimo čitav tok proizvodnje kako bismo optimizovali naša ulaganja, a kupcima obezbedili transparentnost svih značajnih parametara."

DunavNET nastavlja sa kreiranjem novih ekspertskih modula agroNET platforme u saradnji sa timom veterinara novosadskog Instituta za veterinarstvo. Fokus je na ranoj detekciji pojave bolesti kod svinja na osnovu promena u njihovom ponašanju i oglašavanju. U okviru ATLAS projekta (Horizont 2020 ) aktivnosti su organizovane na farmi kompanije "AD Bačka" gde su instalirani uređaji koji osim praćenja uslova sredine prate i način ponašanja tovljenika. Zahvaljujući mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji  kreiraće se ekspertski moduli za ranu detekciju pojave bolesti, procenu težine, kao i neuobičajenog ponašanja.

DunavNET tim, slično vinu...

"Kreiramo svoja inovativna rešenja u srcu Vojvodine, gde ukusna hrana i naporan posao idu ruku pod ruku. Primarni fokus je na rešenjima za digitalizaciju kompletnog lanca proizvodnje hrane, od farme do potrošača, u svrhu postizanja efikasnije proizvodnje i kvalitetnijih proizvoda. Iza nas je 15 godina napornog rada, a ispred - mnogo planova. Trudimo se da sve naučeno pretočimo u alat koji će poljoprivrednicima olakšati posao, da iskoristimo prednosti novih tehnologija u proizvodnji zdrave i ukusne hrane", poručuju iz ove kompanije.

Za više informacija o primeni digitalne platforme agroNET, obratite se stručnom timu kompanije DunavNET na niže navedene kontakte.


Tagovi

AgroNET Nove tehnologije Poljoprivreda Digitalna platforma Horizont 2020


Autorka

Senka Gajinov

Više [+]

Spasenija Gajinov, diplomirani magistar nauka u oblasti Genetike i oplemenjivanje biljaka. U DunavNET kompaniji radi kao produkt menadžer, zadužena za razvoj agroNET platforme, saradnju sa relevantnim ekspertima, organizacijama i udruženjima u oblasti poljoprivrede. Aktivna je u promovisanju upotrebe novih tehnologija u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.


Partner

DunavNET

Bulevar oslobođenja 127/13.sprat, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121528493, e-mail: agro@agronet.solutions web: https://dunavnet.eu/