Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EAFRD
  • 19.10.2015. 21:20

Agrokoru 17,7 milijuna kuna iz EU ruralnog fonda

Za investicije tvrtki Zvijezda i Agrolaguna, tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, odobreno je bespovratno financiranje dijela ulaganja iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i to u ukupnom iznosu od 17,7 milijuna kuna, objavio je u ponedjeljak Agrokor.

  • 805
  • 128
  • 0

Za investicije tvrtki Zvijezda i Agrolaguna, tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, odobreno je bespovratno financiranje dijela ulaganja iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i to u ukupnom iznosu od 17,7 milijuna kuna, objavio je u ponedjeljak Agrokor.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom na internet stranicama Agrokora, za projekte obje kompanije odobrena je maksimalna potpora u visini 50% investicije, temeljem Pravilnika o provedbi Mjere M04 Ulaganja u fizičku imovinu iz Programa ruralnog razvoja.

Iznos investicijskih projekata 45 milijuna kuna

Kada se tome pribroji potpora iz istog Fonda odobrena Vupiku u rujnu, ukupni odobreni iznos sredstava za sufinanciranje je 25,3 milijuna kuna, a ukupni iznos investicijskih projekata te tri Agrokorove kompanije iznosi gotovo 45 milijuna kuna.

Agrolaguni, koja je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prijavila projekte ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, dodijeljeno je 3,15 milijuna kuna za izgradnju novog pročistača i opremanje uljare.

U pripremi nabavka nove mehanizacije

Agrolaguna, kako se navodi, kontinuirano ulaže, najviše u nove vinograde i maslinike te u najsuvremeniju opremu. Investicije su usmjerene na jačanje brandova, a u idućem razdoblju, osim pročistača i opremanja uljare, priprema se i nabavka nove mehanizacije za ratarsku, povrtlarsku i maslinarsku proizvodnju, proširenje kapaciteta vinskog podruma za milijun litara. U pripremi je i projekt navodnjavanja trajnih nasada vinove loze i maslinika.

Suvremena oprema za štednju energije

Zvijezda je Agenciji prijavila investicije u ukupnom iznosu od 29,1 milijun kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD fonda u iznosu od 14,58 milijuna kuna. Zvijezda će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode, što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.

Digitalizacija proizvodnje

Nova ulaganja, kako ističu u Zvijezdi, dovest će do smanjenja potrošnje energije, povećanja kapaciteta i optimiziranja organizacije proizvodnog sustava, a automatizacija pripreme proizvodnje i njena digitalizacija preduvjet su za energetski učinkovitu proizvodnju.

Iz Agrokora podsjećaju da je Vupiku u rujnu dodijeljeno 7,6 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za realizaciju ulaganja nabave aplikatora za gnojovku. Tim će se ulaganjem nabaviti opreme za učinkovitije korištenje gnojiva, što će pozitivno utjecati na prinose kultura, navode iz Agrokora.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Agrolaguna Zvijezda Agrokor Mjera 4 Program ruralnog razvoja Vupik APPRRR EAFRD Maslinici Vinogradi Mehanizacija Oprema


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]