Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 21.02.2019. 18:00

Afrička kuga svinja ozbijna pretnja za Balkan

Iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) poručuju da pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za zemlje Balkana koje nikada nisu bile izložene bolesti.

Foto: Bigstock/ Stramyk
  • 228
  • 12
  • 0

Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za balkanske zemlje koje nikada nisu bile izložene bolesti, prenosi B92. Danijela Manđone iz FAO je rekao da Balkan nikada nije bio izložen afričkoj svinjskoj kugi, što znači da vlade, farmeri i lovci imaju malo informacija i tehničkog znanja o toj bolesti.

Bolest se poslednjih godina postepeno proširila 

Ta bolest se poslednjih godina postepeno proširila, zbog čega je neophodno smanjenje rizika od upada divljih svinja, ali i bolje pripreme za brzo otkrivanje i kontrolu afričke svinjske kuge u balkanskim zemljama, navodi FAO, koja je danas u Beogradu zatvorila svoju četvorodnevnu radionicu. 

"Virus se može brzo širiti zbog relativno guste populacije divljih svinja. Veća svest, poboljšana biološka sigurnost i spremnost su od ključnog značaja za sprečavanje ulaska ove bolesti u region i minimiziranje njenih negativnih uticaja na život u ruralnim područjima, lanac vrednosti svinja i trgovinu", izjavio je Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO. 

U tom cilju, FAO je pokrenuo vanredni projekat pod nazivom "Hitna priprema zemalja Balkana za afričku kugu svinja", s ciljem definisanja strategije prevencije i kontrole u regionu, navodi se u saopštenju te organizacije. 

Hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih svinja

Afrička kuga svinja je virusna hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja, kako domaćih, tako i divljih svinja. Ne predstavlja nikakav rizik za ljudsko zdravlje, ali ima potencijal da uništi život u ruralnim područjima i ugrozi bezbednost hrane i trgovinu u pogođenim regionima. 

Radionica je okupila međunarodne stručnjake, kao i više od 25 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. 

Učesnici su predstavnici veterinarskih i šumarskih agencija, kao i lovačkih udruženja i nevladinih organizacija koje rade u sektoru uzgoja svinja. Za bolest poput afričke kuge svinja, koordinacija među svim ovim institucijama je, smatraju u FAO, od ključnog značaja. Na radionici su bili prisutni i predstavnici Evropske agencije za bezbednost hrane i Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Redukcioni odstrel divljih svinja

Podsećamo Javno preduzeće Vojvodinašume, realizuje redukcioni odstrel divljih svinja, u skladu sa instrukcijama za sprečavanje širenja afričke kuge svinja u Srbiji. 

Zbog afričke kuge u Srbiji u toku odstrel divljih svinja

U područje visokog rizika svrstana su i dva lovišta posebne namene JP Vojvodinašume i to: Vršačke planine i Deliblatska peščara. U navedenim lovištima kako je saopštilo Javno preduzeće Vojvodinašume instrukcijom je predviđen pojačan odstrel divljih svinja i dovođenje njihovog brojnog stanja do biološkog minimuma (biološkim minimumom se smatra 50 odsto od optimalnog brojnog stanja divljih svinja u lovištu).


Izvori

B92


Tagovi

Afrička kuga svinja Rumunija JP Vojvodinašume Delibatska peščara Vršačke planine


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.