Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PSS Zrenjanin
  • 28.02.2016. 15:00

60 godina - uvek pred novim izazovima

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin proslavila je 60. rođendan. Tokom šest decenija postojanja bila je rasadnik vrhunskih stručnjaka i plodno tlo za usavršavanje i napredak mladih kadrova. U jednom momentu u tadašnjem Institutu radilo je 11 doktora nauka, a sada se na pet, od šest rukovodećih mesta, nalaze dame.

  • 402
  • 78
  • 0

Punih šest decenija Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina radi na unapređenju poljoprivrede u Srednjobanatskom okrugu. Tokom 60 godina generacije eminentnih stručnjaka idu u korak sa progresom u oblasti agrara. Generacije poljoprivrednika razvijaju svoja domaćinstva na osnovu saradnje sa savetodavcima. Šezdeseti rođendan službe bila je prilika da se obeleži zanačajan jubilej i da se sretnu nekadašnji mentori sa svojim pomoćnicima. Većina njih sada obučava svoje naslednike.

Uvek u korak sa novim znanjima

Čedomir Aleksić zaposlen je kao tehničar u laboratoriji i trenutno je najstariji radnik ove službe. Sa osmehom na licu se priseća kako je to bilo kada je on pre 38 godina počeo da radi u tadašnjem Tehnološko - poljoprivrenom institutu, koji je bio firma u osnivanju. Kaže da je imao veliku tremu koja ga je i podsticala da što više uči.

"Agronomi koji su na terenu beležili značajne rezultate došli su u Institut kao već priznati stručnjaci. Ovde su se usavršavali, magistrirali, doktorirali, tako da sam ja kao tehničar jedan period radio sa 11 doktora nauka. Za mene je to bila velika čast, od njih sam mnogo naučio i zahvaljujući tom znanju mnogo poslova sam samostalno obavljao. Kontinuitet rada uvek je išao uzlaznom putanjom, uvek se nešto novo dešavalo. Pratili smo svaki vid progresa. Primera radi, u početku smo rezultate ogleda računali "peške", kako se to žargonski kaže. Na terenu se boravilo mnogo duže. Npr. skinemo jednu sortu kukuruza, nosimo ga na imanje na merenje, čekamo rezultat, pa ponovo punimo prikolicu itd. Sada je mnogo jednostavnije. Sve se meri na licu mesta. Papir i olovku sada su zamenili kompjuteri. Važno je istaći da smo bili veoma precizni i tada i sada", kaže Aleksić.

Njive su do kraja nepročitana knjiga

Milica i Čedo
Milica Milović i Čedomir Aleksić

Čedomir sa posebnim respektom pominje svoju nekadašnju mentorku, Milicu Milovac. Ova sićušna žena vedrog duha uvek je rado pomagala mladima. Nesebično je delila svoje znanje i sa poljoprivrednicima, ali i sa nama, predstavnicima sedme sile, te su njeni mnogobrojni tekstovi iz struke objavljeni u različitim časopisima, a više od 120 izjava za radio i tv stanice, dragocena su arhiva. Sada je u penziji, ali nikada ne miruje. Milica je završila Poljoprivredni fakultet u Zemunu, a doktor poljoprivrednih nauka postala je 1987. godine. U naučnim časopisima publikovala je 51 rad, 87 u stručnim časopisima, učestvovala u projektima uređenja zemljišta i na tu temu uradila 24 elaborata. Zajedno sa koleginicom Ivanom Đujuć pronalazač je dva patenta, vezana za aplikaciju selena i obogaćivanje biljaka istim u interesu poboljšanja sadržaja organskog oblika u plodovima, tj. zrnu. Učestvovala je na dva svetska Kongresa o đubrivima (Kipar i Belgija) i tri puta na Međunarodnom sipozijumu u Temišvaru. Nisu izostala ni mnogobrojna priznanja i nagrade.

"U Institutu sam radila 31 godinu. U prvo vreme na problematici vezanoj za hemijska i fizička svojstva zemljišta srednjeg Banata. Zatim na preporukama za racionalnu primenu đubriva. Poslednjih 19 godina i na tehnologiji proizvodnje strnih zita. Bila sam učesnik na projektima vezanim za naučno istraživački rad. Uvek sam težila da uspostavim što bolju vezu između nauke i praktične koristi za proizvodnju i prizvođače. Svih 35 i malo još godina ukupnog rada volela sam svoj posao, a ostajem pomalo tužna što će njive i dalje ostati moja do kraja nepročitana knjiga", keže Milica Milovac.

Fakultet donosi teoretsko, a rad na terenu praktično znanje

Nikić i Parađenović
Kristina Nikić (sredina) sa radnim koleginicama

Kristina Nikić je fakultet završila pre pet godina, dilomirani je inženjer zaštite bilja. Sada radi kao izvršilac Prognozno-izveštajne službe i najmlađi je član ove, kako kaže, velike porodice. Mišljenja je da rad u PSS svim agronomima može da donese samo napredak u struci.

"Konkretno, mi u Prognozno - izveštajnoj službi pratimo pojavu bolesti i štetočina u regionu srednjeg Banata. To znači da iz dana u dan moramo da smo u žiži aktuelnosti, da dodatno tragamo za novim saznanjima, da proširujemo naše vidike, da obaveštavamo poljoprivrednike o stanju na terenu. Ovaj rad je podsticajan. Težimo da budemo bolji i uspešniji, a s druge strane poljoprivrednicima donosi dobit jer imaju korisne informacije do kojih ranije nisu mogli tako lako doći. Sada uviđam koliko je velika razlika između znanja koja sam imala po završetku fakulteta i znanja koje sada posedujem. Fakultet nudi široko teoretsko znanje, a ovde je praksa na prvom mestu. Kada se ta dva znanja iskombinuju dobija se idealan spoj jer je sada reč i o naučnom radu", kaže Kristina Nikić.

Od šest rukovodećih mesta, pet pripada ženama

kristina Salapura
Kristina Salapura sa saradnicima

Zrenjaninska PSS trenutno ima zaposleno 27 radnika na neodređeno vreme. Akcenat rada je na savetodavstvu, odnosno na obilasku gazdinstava i davanju saveta vezanih za ratarsku, voćarsku, povrtarsku i stočarsku proizvodnju, kao i za zaštitu bilja.

"Radimo aprobaciju, laboratorijske poslove i sve ostale prateće delatnosti. Naša laboratorija punim kapacitetom radi na uzorkovanju zemljišta i analizama, kao i na uzorkovanju semenskog materijala i analizama koje su potrebne. Posebno smo ponosni što sa malim brojem radnika uspevamo da obiđemo 250.000 ha koje pokriva naša služba. Uspeli smo da podignemo i voćnjak u saradnji sa pokrajinskim sekreterijatom za poljoprivredu. Tu je nastavak priče. Nastojaćemo da voćnjak proširujemo sa sadašnja četiri na još nekoliko hektara. Plan je da sadimo neke voćne vrste koje nisu baš tipične za naš kraj jer želimo da vidimo kako će sve to da funkcioniše, a sve sa ciljem da proizvođače poučimo šta i kako da rade", kaže Kristina Salapura, sadašnja direktorka PSS Zrenjanin.

Radi se na proširenju mašinskog parka

veterani na proslavi
Veterani PSS Zrenjanin na proslavi

U skladu sa šezdesetogodišnjom tradiciom proširenja će se nastaviti. Osim u voćarstvu, biće ih i u ratarstvu. Trenutno je ratarska proizvodnja zasnovana na 87 hektara na kojima se podižu ogledne parcele i merkantilna proizvodnja. Radiće se i na proširenju mašinskog parka. Ova služba trenutno poseduje dva traktora, prskalicu, međuredni kultivator, tanjraču i plug obrtač. Plan je da se kupi još jedna teška drljača, zatim i sejalica i tako redom. Vizija službe je odraditi sve poslove samostalno i ne zavisiti od nikoga. Ovde se velika pažnja poklanja radu u laboratoriji uz primenu savremenih, akreditovanih metoda kako bi se išlo rame uz rame sa većim laboratorijama.

I kako kažu svi zaposleni u ovoj Službi - nastavak je sutra, a sutra donosi nove profesionalne izazove, traži rad na njima, nova rešenja, savete, i tako punih šest decenija.


Tagovi

PSS Zrenjanin Unpređenje poljoprivrede Čedomir Alkesić Priznati stručnjaci Milica Milovac Ivana Đujuć Kristina Nikić Prognozno izveštajna služba Agronomi Rođendan PSS Kristina Salapura Zaštita bilja Ogledne parcele


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta