Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub
  • 01.01.2019. 17:00

12 načitanijih tekstova u 2018. godini

Podsetimo se koje smo to tekstove najradije čitali u protekloj godini! Nadamo se da ćete biti uz nas i u 2019.!

Foto: Pixabay / geralt, Agroklub
  • 194
  • 7
  • 0

Pred vama je osvrt na godinu iza nas, pregled tema, priča koje ste rado birali da čitate. Ovo je top 12 tekstova, koji su imali najviše pregleda. Mnogi su izazvali polemike na našoj Fejsbuk stranici, različite reakcije. Sigurno je da je ovo svojevrsan pregled onoga što je ostalo za nama, a mi se svakako nadamo da ćete nam svoje poverenje pokloniti i u 2019. godini i zajedno sa nama raditi na (r)evoluciji poljoprivrede!

Decembar

Koza pojela 20.000 evra?

Porodica Simić iz sela Ranilović  planirala je da kupi 10 hektara zemlje, ali im je planove pomrsila koza koju imaju već nekoliko godina - Belka je pojela 20.000 evra!

Novembar

Izbacivanje oranja - vreme je za odlaganje pluga?

Na našim prostorima oranje se uvažava kao osnovna operacija za profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju. U mnogim zemljama oranje postaje nužno zlo, odnosno pretnja stabilnosti proizvodnje hrane za buduće generacije. Redukovanom obradom postižu se bolji rezultati u očuvanju bioloških, hemijskih i fizičkih osobina zemljišta. Ono se čuva za buduće generacije, što je istovremeno i imperativ nove poljoprivredne prakse u Evropskoj uniji.

Oktobar

Jagletić: Sipam zlato u rezervoar!

Svedoci smo trenda poslednjih godina da seljaci sa malo zemljišta sve masovnije odustaju od poljoprivrede. Zemljište ili izdaju u zakup ili prodaju. Međutim, trend je sve nepovoljniji pa su na granici egzistencije i oni koji obrađuju 100 jutara. Baš toliko u Sremskim Mihaljevcima u opštini Pećinci obrađuje naš sagovornik Goran Jagletić.

Septembar

Kako napraviti Bordovsku čorbu?

Bordovska čorba se smatra prvim preparatom za zaštitu biljaka. Otkrivena je u francuskoj pokrajini Bordo poznatom vinogorju. Profesori Milardet i Gayon otkrili su bordovsku čorbu, a godine 1885. saznali smo i prve zvanične rezultate o njenom fungicidnom delovanju. U današnje vreme ova "čorba" suzbija više od preko 50 biljnih bolesti na oko skoro isto toliko biljnih vrsta.

Avgust

Njive šabačkih voćara zarobljene jalovim trešnjama

Kada je pre nekoliko godina Direkcija za poljoprivredu u Šapcu krenula u realizaciju projekta sadnje 160.000 stabala trešanja na oko 200 ha i taj projekat reklamirala kao "hit u Mačvi" niko nije mogao da nasluti da će umesto berićeta i zarade jalove trešnje proizvođačima prouzrokovati gubitke i glavobolje, jer praktično nemaju šta da uberu, a sadnice treba da plate.

Jul

Kako ublažiti agresivnost krmača posle prašenja?

Posle prašenja, krmače su najpre uznemirene. One često ustaju i ležu, ne daju prasićima da sisaju, gnječe ih i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad dešava se iznenada, uz cikanje. Nedugo potom, krmače se smiruju, leže nezainteresovane za okolinu i uglavnom prihvataju prasad u toku tog dana ili sutradan.

Jun

Protest poljoprivrednika - znak upozorenja 

Poljoprivrednici iz nekoliko nekoliko mesta u Vojvodini - u opštinama u Banatu, Staroj Pazovi, Malom Crniću, Somboru i još oko 15 mesta, organizovali su protestnu vožnju, nezadovoljni cenama goriva. Na ovaj način su se priključili protestima koji traju od petka. Ako problem ne bude rešen, protest traktorima će biti radikalizovan. 

Ova najava radikalizacije protesta nije održana, a pojedinim poljoprivrednicima koji su učestvovali u blokadi saobraćaja, stigle su prijave. Više u tekstu Nema ukidanja akciza - poljoprivrednicima stižu pozivi iz policije.

Maj

Bojan Radovanović iz Kuršumlije ide u zatvor, ali ne samo zbog neregistrovane prikolice 

Vest da Bojan Radovanović iz Kuršumlije mora u zatvor zbog neregistrovane prikolice, odjeknula je toliko jako, da su mnogi koji su čuli za ovu priču poželeli i novčano da mu pomognu, kako bi izbegao kaznu. Međutim, on će ipak biti lišen slobode, a predsednica Prekršajnog suda u Prokuplju Slađana Drašković rekla je da razlog nije prikolica.

April

Pet saveta za veći prinos krompira 

Da bismo imali veći, bogatiji i bolji prinos krompira, potrebno je da pravilno izaberemo mesto za sadnju (rahlo, plodno zemljište), primenimo na pravi način agrotehniku, a naravno i da odaberemo dobar sadni materijal.

Mart

Početna cena za IMT oko 66 miliona dinara 

Prodaja Industrije mašina i traktora (IMT) iz Beograda, koja se nalazi u stečaju, oglašena je 1. marta. Prodaje se kao pravno lice po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara. Javno nadmetanje održano je danas, 2. aprila a za učešće u tom postupku bio je obavezan depozit od 26,4 milion dinara. Ponuđeni su građevinski objekti, oprema i pravo na žig, ali ne i zemljište koje je koristio IMT. 

Februar

Kako izgleda žetva pšenice sa 20 John Deere kombajna? 

Nikolai Vilumsen (Nicolai Willumsen) objavio je na svom YouTube kanalu snimak ovosezonske žetve pšenice iz zapadne Australije. Mesto radnje, snimanja, paradiranja i žetve je na parceli veličine neverovatnih 160.000 hektara, a u njoj simultano učestvuje čak 20 John Deere kombajna različitih serija i širina zahvata.

Januar

Pčelarenje u Australiji kao privremeni rad

Poznato je da rad u inostranstvu nije lak i da iza svakog zarađenog dinara stoji težak rad. Ono što je takođe poznato je da su se radnici iz Srbije koji odlaze na privremeni rad u neku stranu zemlju veoma dobro pokazali. Ali je retkost čuti iskustvo nekog mladog čoveka koji je otišao da pčelari u inostranstvu.


Tagovi

Agroklub Najčitaniji tekstovi 2018 Australija Pčelarenje John Deere IMT Kropmir Bojan Radovanović Protest Agresivna krmača Jalove trešnje Bordovska čorba


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.