Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željko Bajović
  • 29.04.2018. 09:30

Željko Bajović: u Hercegovini je oko 200 vrsta samoniklog ljekovitog bilja što ovdašnji med čini posebnim

Željko Bajović iz Bileće već 20 godina bavi se pčelarstvom i proizvodnjom meda. Smatra kako je to perspektivan posao u kojemu bi se uz pomoć institucija mogle zaposliti cijele obitelji. 

Foto: Facebook/Željko Bajović
  • 1.913
  • 290
  • 0

Željko Bajović iz Bileće pčelarstvom se nekih 20-ak godina. Najprije je to bio hobi, krenuo je s nekoliko rojeva, da bi to kasnije preraslo u glavnu djelatnost njegove obitelji. Osim proizvodnje meda, proizvodi matičnu mliječ, propolis i nukleuse.

"Danas imam više od 300 košnica raspoređenih na nekoliko lokacija. Količina prinosa ovisi od sezone do sezone, ali u prosjeku je to par tona po sezoni. Na primjer, zadnja sezona je bila izuzetno loša za pčelare i prinos je bio ispod svih očekivanja", rekao je Bajović za Agroklub.ba. 

Kad je u pitanju ova sezona, kaže kako ove godine nije imao gubitaka i kako su pčele spremno ušle u sezonu. Ističe, kako sve ovisi od pčelara kako pripremi društva tijekom jeseni. 

Proizvodi iz ''Kuće meda''

Bajović kaže kako je područje Hercegovine još uvijek nezagađeno što omogućava proizvodnju potpuno organskih proizvoda. Ističe kako je glavna ispaša pčela u Hercegovi zanovijet, a nakon toga drača, kadulja i vrijesak. Dodaje da u Hercegovini postoji oko 200 vrsta samoniklog ljekovitog bilja što ovdašnji med čini posebnim.

Ljekovito bilje ovdašnji med čine posebnim

Pčelar Bajović ističe kako ima svoje stalne mušterije koje su se uvjerile u kvalitetu njegovih proizvoda. "Sudionici smo i regionalnog projekta "Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu" gdje je cilj formirati prodajna mjesta duž glavnih prometnica, tako da smo u suradnji sa turističkom organizacijom Gacka plasirali svoje proizvode u "Kući meda" u toj općini", dodaje ovaj pčelar.

Kaže kako bi institucije pčelarima učinile najveću uslugu kada bi se pozabavile ispitivanjem falsifikovanog meda. 

Posao za cijelu obitelj

"Što se tiče lažnog meda, podatak je da je na tržištu BiH oko 60 posto fslsifilovanog meda. Najbolji način da se uvjerite u ispravnost meda je da ga kupujete od svog pčelara jer su marketi prepuni lažnog meda. Bavljenje pčelarstvom je izuzetno perspektivna djelatnost koja bi uz sistemsku podršku institucija mogla samozaposliti mnoge obitelji. Također mogu pokrenuti različite projekte u kojem bi i mladi ljudi, posebno oni koji su završili poljoprivredne fakultete, mogli započeti vlastiti posao i zaraditi sebi prosječna plaću. Ali veoma je bitna i ljubav prema ovome poslu", rekao je Bajović.

Ljubav prema poslu jedna je od ključnih značajki pčelarstva

Preko njegovog bloga, osim što je moguće dobiti informacije o njegovim proizvodima, moguće je dobiti i razne savjete o upotrebi pčelinjih proizvoda.

"Dijelimo razne savjete o upotrebi pčelinjih proizvoda, a ono što je sigurno jeste da med pomaže u jačanju imunog sistema u reguliranju krvnog pritiska, dok je propolis najkorisniji kod infekcija i zaustavljanja manjih krvarenja'", rekao je Bajević.

Foto: Facebook/Pčelarstvo Bajović


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Bajović Med Proizvodnja Putovi meda Bileća Hercegovina


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.