Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matični mleč
  • 21.03.2016. 09:00

Zbog čega je matični mleč tako cenjen?

Zahvaljujući matičnom mleču, pčelinje matice su dugovečne. Koje su karakteristike ovog pčelinjeg proizvoda, kako ga dobiti i kako koristiti?

Foto: pixabay.com
  • 4.924
  • 533
  • 0

Šta je matični mleč? Za početak, valja stati na put jednoj neistini. Matični mleč ne proizvodi matica, već se ona njime hrani. To je sekret podždrelnih žlezda (Glandulae subfaringealis) mladih pčela radilica starosti 6. do 12. dana.

Matični mleč je osnovna hrana matice u reproduktivnom stadijumu koji kod nas traje oko 9 meseci, ali se on koristi i za ishranu svih larvi do 3. dana starosti, a kasnije samo matične larve, i to do kraja svog razvoja. On ima povećan sadržaj vode (65%), smanjenu količinu ugljenih hidrata (15-17%), bogat je proteinima, sadrži veliku količinu vitamina, a posebno dominiraju vitamin E i acetil-holin, koji imaju veliki značaj za regeneraciju polnih žlezda. U matičnom mleču je utvrđeno 14 aminokiselina, 9 vrsta hormona, 8 vrsta vitamina, razni enzimi, gvožđe, magnezijum, kalcijum i drugo.

Može se koristiti i u stočarstvu

Predstavlja hranu ogromne biološke vrednosti o čemu svedoči i sledeći podatak: matice koje se hrane mlečom žive 7 godina, a pčela koja se hrani medom i polenom dosta kraće, samo do 40 dana. Matični mleč se može koristiti i u stočarstvu. Dodavanjem matičnog mleča u ishranu krznašica one dobijaju sjajnu dlaku. Primećeno je da kada se matični mleč uključi u ishranu krava, one daju više mleka. Međutim, zbog visoke cene, matični mleč se uglavnom koristi u ishrani ljudi. Koristi se i u api-terapiji, reguliše metabolizam čoveka i povećava psiho-fizičku snagu celog organizma. Pomaže u lečenju atrofije mišića, anemije, slabog apetita, slabosti organizma, nesanice, pomažu kod visokog krvnog pritiska, aritmija srčanog mišića, infarkta, ateroskleroze, depresije, upalnih procesa, astme, čireva itd. Zbog svega navedenog, ne čudi da se brojni lekovi prave upravo na bazi matičnog mleča.

Proizvodnja matičnog mleča

Proizvodnja matičnog mleča nije za početnike. Da bi pčelar proizvodio matični mleč on mora održavati svoja pčelinja društva jakim, ali mora dobro i poznavati proces proizvodnje matica. Ova se proizvodnja najčešće obavlja modifikovanom Dulitlovom metodom za proizvodnju matica. Ovaj metod je najpoznatiji u svetu i koristi ga preko 80% pčelara. Sa ovim metodom se može proizvesti više stotina do nekoliko hiljada matičnjaka u jednom turnusu.

Ovaj metod se izvodi kroz nekoliko faza. Prvo se vrši formiranje osnova matičnjaka. Ono se obavlja drvenim ili plastičnim kalupom (izgledom podseća na staro penkalo) koji je na vrhu prečnika 9,2 mm. Kalup se prvo potopi u vodu pa u rastopljeni vosak dubine do 7 mm (vosak koji se dobija od mednih poklopaca ili zaperaka), zatim ponovo u vodu, pa u vosak plići 1 do 2 mm, pa opet u vodu i tako više puta kako bi se bazni deo matične osnove zadebljao. Matične osnove se rastopljenim voskom fiksiraju za letvice, a letvice, obično njih 3, postave u ram košnice. Ovako pripremljen ram se nosi u drugo odgajivačko društvo na tzv. poliranje. Posle nekoliko sati okvir se vadi i u svaku matičnu osnovu nakapa po kap razblaženog mleča, destilovane vode ili kapljica meda i na nju presađuje larvica. Od prvog odabranog društva uzima se okvir sa što mlađim leglom i u toploj prostoriji specijalnom iglom za presađivanje zahvata larva starosti 6 do 12 sati sa leđne strane zajedno sa njenim mlečom i pažljivo prenosi u pripremljene matične osnove. Larva je hipersenzitivna i svaki dodir iglom ima za posledicu deformitet. Zbog toga se preporučuju specijalizovane, tzv. kineske igle, koje povrede larvi svode na minimum.

Proces se prekida posle 68 do 72 sata od presađivanja larvi. Kod dobijanja mleča mogu se presađivati i starije larve i njihov broj može biti daleko veći nego kod dobijanja matica. Ram sa matičnjacima se unosi u toplu prostoriju, žiletom se odseca vršni deo matičnjaka, a zatim se pincetom odstranjuje larva i vakum pumpom, plastičnom ili drvenom kašičicom zahvata mleč i puni penicilinska bočica od 10 grama. Puna bočica se zatvara gumenim zatvaračem i vrh potapa u rastopljeni vosak i bočica odlaže u ručni frižider, a naveče u zamrzivač. Ovako čuvani mleč može se upotrebljavati do 1 godine. Ako se vrši liofilizacija matičnog mleča, tj. ako mu se na -50°C oduzme voda, praškasta komponenta mleča se može čuvati i do dve godine.

Dinamika dobijanja mleča

Količina matičnog mleča koja se može dobiti zavisi od dosta faktora. Neki od njih su kvalitet paše, kvalitet i jačina društva, vremenski uslovi i tako dalje. U najoptimalnijim uslovima, od dva matičnjaka se može dobiti 1 gram matičnog mleča. Ipak, ovo nije toliko čest slučaj. Češći je slučaj da se od 4-6 matičnjaka dobija oko 1 gram mleča. Jedno odgajivačko društvo može dati 30 do 120 matičnjaka u jednoj turi. U jednoj sezoni, pri optimalnim uslovima može se organizovati 24 tura po sezoni.

Čuvanje i korišćenje matičnog mleča

Pri radu sa mlečom treba voditi računa o higijeni objekata, pribora, ruku, i u prostoriji bez duvanskog dima jer nikotin oštećuje mleč. Najkasnije tri sata od vađenja matični mleč mora biti spakovan u odgovarajuće sudove na temperaturi ispod 5°C. Čuva se u posudama od tamnog stakla, budući da dnevno svetlo negativno utiče na njegov hemijski sastav. Pri čuvanju temperatura ne bi trebalo da prelazi 5°C. Nikako ne treba dozvoliti kontakt matičnog mleča sa metalom, jer metal ubrzava hemijske reakcije u samom mleču i deluje negativno na kvalitet proizvoda.

Postoje brojni preparati na bazi matičnog mleča. Ipak, iskusni pčelari preporučuju sledeći recept: u 250 grama kristalisanog meda pomešati 1 gram mleča i 20 grama polenovog praha. Uzimati 3 puta dnevno pola sata pre jela bez vode onoliko grama koliko je čovek težak.

Foto: pixabay.com; Polly Dot


Tagovi

Pcela Maticni mlec Kosnica Maticnjak Med Matica Radilica Enzimi Hormoni Vitamini


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.