Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promena matice
  • 18.06.2018. 14:00

Zamena matice - tri najbolja načina

Zamena matice je nužna ukoliko primetimo da se pčelinje društvo slabo razvija ili je prinos meda ispod očekivanog.

Foto: Pixabay / webundit
  • 6.779
  • 245
  • 0

Nakon bagremove paše i vrcanja meda, pravo je vreme da se zameni matica, ukoliko su primećeni problemi. Ona se u visokoproduktivnim pčelinjacima menja na svaku godinu ili dve. Zamena je nužna ukoliko primetimo da se pčelinje društvo slabo razvija ili je prinos meda ispod očekivanog.

Tri načina za promenu matice

Savetodavac iz PSSS Valjevo, Svetislav Marković kaže da matica u društvu može biti i više od dve godine, ukoliko je pčelinjak stacionarni i ne forsira se proizvodnja legla. Predlaže najbolje načine za promenu matice:

1. dobro odrediti početak paše i onda odstraniti maticu - tada će pčele same da povuku matičnjake i izvedu maticu;
2. uklanjanje stare matice i dodavanje zrelog matičnjaka u periodu same paše. Opasnost je samo da li će se matica spariti, jer bi dodavanje nesparene matice bio potpuni promašaj;
3. dodavanje sparena matica u obezmatičenom društvu, pod uslovom da ima paše ili se društva u tu svrhu pripreme prihranjivanjem šećernim sirupom.

Odmah posle vrcanja izvršiti tretiranje protiv varoe

Kako se u toku jake paše smanjuje leglo, dobro je da se odmah posle vrcanja meda izvrši tretiranje protiv varoe, naglašava Marković: "Ovim postupkom se prekida uspon u razmnožavanju parazita i leglo u avgustu i septembru je dobro oslobođeno od ovog napasnika, što je bitno, jer su to leglo u stvari pčele koje će ući u prezimljavanje".

Voditi računa da ne dođe do trovanja pčela

Ukoliko će se društva seliti na suncokret ili na livadu, potrebno ih je pripremiti. Pre svega, potrebno je obezbediti buduću lokaciju za pčelinjak. "Važno je paziti na činjenicu da se dosta poljoprivrednih proizvođača, koji gaje industrijske biljke, ne obazire na prisustvo pčela i vrše prskanje, često i nedozvoljenim preparatima, a najčešće u neadekvatno vreme. Stoga se pre svake seobe treba dobro raspitati o navikama uzgajivača medonosnih kultura, kako ne bi imali gubitaka nastalih od hroničnog i akutnog trovanja pčela", napominje Svetislav Marković.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Svetislav Marković Zamena matice Pčelinja društva Selidba pčela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D