Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 06.06.2020. 10:00
  • Primorsko-goranska, Lošinj, Hrvatska

Žalfija cvjeta, ali ne medi: Suša ugrozila pčele i pčelare?

Pčelarstvo je jedna od tradicionalnih djelatnosti na otocima u susjednoj Hrvatskoj, a obilje biljaka, većinom ljekovitih, otočnom medu osigurava posebnu kvalitetu. No, ove godine zbog velike suše koja je započela već krajem marta, vegetacija na otoku Lošinju je vrlo oskudna. 

Foto: Depositphotos/natasha180170@mail.ru
  • 259
  • 50
  • 0

Pčelarstvo je jedna od tradicionalnih djelatnosti na otocima u susjednoj Hrvatskoj, a obilje biljaka, većinom ljekovitih, otočnom medu osigurava posebnu kvalitetu. Jedan od njih je i Lošinj,  daleko poznat po svom zraku obogaćenom eteričnim uljima ljekovitog bilja. U ovo se doba godine taj biser Jadrana plavi i ljubičasti od cvjetova kadulje, na kojima se goste pčele i ostali oprašivači. No, ove godine zbog velike suše koja je započela već krajem marta, vegetacija je vrlo oskudna.

"Iako žalfija na pojedinim lokacijama prekrasno cvate, ona nažalost ne medi zbog konstantnog vjetra koji suši i ono malo vlage koja se ponekad pojavi. Ove godine zbog velike suše koja je počela već krajem trećeg mjeseca, vegetacija na otoku je vrlo oskudna", otkriva nam Mladen Dragoslavić, tajnik Pčelarskog društva Don Dinko Muškardin.

Pčele takođe trebaju vodu: Osigurajte im pojilice blizu košnice

Žalfija, kao najpoznatija otočka medonosna biljka, inače je vrlo otporna na dugotrajne suše, ali da bi iz njenih cvjetova potekao nektar, vlaga je nužno neophodna. 

Ovogodišnji urod će biti vrlo skroman

"Na našu veliku sreću u rano proljeće je medio otočki maklen pa većini nas pčele nisu do sada bile gladne. U šestom mjesecu se nadamo medljici, drači ili marulji. Intenzivno pratimo prinose uz pomoć pčelarskih vaga i planiramo selidbe unutar otoka. Profesionalni pčelari se spremaju odseliti svoje pčele na kontinent, u potrazi za nektarom", pojašnjava Dragoslavić te dodaje kako su najteže pogođeni oni koji stacionarno pčelare.   

"Njima predstoji borba za opstanak i nada da ostatak ljeta neće biti ovako suh. Najvažnije je kakva će biti jesen i hoće li se pčela uspjeti spremiti za zimu. Hrana nije jedini  problem. Puno veći problem bit će nedostatak cvjetnog praha koji je osnova za stvaranje kvalitetne zimske pčele", upozorava Mladen.

Neće doći do poskupljenja? 

Svaka teška godina rezultira promjenama u sustavu pčelarenja, a pošto oni sami ne mogu utjecati na vremenske prilike, jedino što im preostaje da im se prilagode.  Najviše se treba, kako ističu u društvu, ulagati u opremu, kao što je to sustav za nadzor medenja i sisteme za transport i racionalno pčelarenje. 

Korona nije uticala na proizvodnju meda, ipak apikomora neće raditi ove godine

Nažalost, kako tvrdi Dragoslavić, ovogodišnji urod će biti vrlo skroman. Kod pojedinih pčelara meda uopće neće biti, ali vjeruju kako do poskupljenja neće doći jer ipak najveći dio otočkog meda ide stalnim dugogodišnjim kupcima koji ga dobro plaćaju i u onim plodnim godinama. 


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, ali najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane i za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Lošinj Žalfija Med Pčele Suša Udruga Kuš Mladen Dragoslavić Don Dinko Muškardin Pčelarsko društvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]