Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Odžić
  • 30.07.2022. 12:00

Vrsni pčelar Miloš Odžić nesebično dijeli znanje - 30 godina s pčelama

Vrsni pčelar ističe značaj stalnog učenja. Osim pčelinjaka ima i savremenu apikomoru za inhalacije vazduhom iz košnice.

Foto: Ranka Vojnović
  • 242
  • 82
  • 0

Skoro trideset godina Miloš Odžić iz Donjih Agića kod Novog Grada se bavi pčelarstvom. Ljubav prema ovom pozivu rodila se kada je u njegove ruke slučajno dospjela jedna knjiga o pčelarstvu.

Osim što je uzoran pčelar, on je i predsjednik Društva pčelara "Novi Grad".

Pčelinjaci i apikomora

Odžić se počeo baviti pčelama davne 1993., a sljedeće godine će tačno trideset godina kako se druži s njima. Posjeduje 65 pčelinjih društava na dva pčelinjaka u Donjim Agićima i Maslovarama. Posvetio se učenju o ljekovitosti pčela i njihovih proizvoda.

"Na svom pčelinjaku u Donjim Agićima izgradio sam objekat posebne namjene, apikomoru, u kojoj se obavljaju inhalacije zrakom iz košnica."

Savremena apikomora

Na vanjskoj strani objekta nalaze se otvori za pčele, a u unutrašnjosti je otvor kroz koji izlazi vazduh iz košnice.

Radi se o aromaterapiji, inhalaciji, vazduhom iz košnice koji je obogaćen materijama iz pčelinjih proizvoda i mirisnim materijama prirodnog porijekla, koje blagotvorno djeluju na naše raspoloženje. Ovaj vid liječenja najbolje rezultate postiže kod različitih vidova respiratornih oboljenja, bronhitisa, alergija, a podjednako je koristan za sve uzraste, od djece do najstarijih osoba.

To je prirodan način jačanja imunog sistema korisnim materijma koje kruže u košnici. Tu se ubrajaju tragovi nektara koji isparava, ima polenovih zrna, voska, ali i pčelinjeg otrova.

Pčele, ljudi i prirada su povezani

Objekat apikomore je jedinstven, jer je iznad košnica postavljen ležaj. Osoba koja leži prima energiju koju pčele svojom aktivnošću proizvode, a ona blagotvorno djeluje na čovječji organizam. Ovakav oblik energoterapije stvaraju pčele svojim zujanjem i on opušta cijeli organizam.

Pored meda na svom pčelinjaku sakuplja polen, propolis i vosak. Svi ovi pčelinji proizvodi su izuzetno korisni kao najkvalitetnija hrana, a često se koriste u narodnoj medicini za liječenje mnogobrojnih oboljenja.

Mnogo znanja i rada

"U svojoj dugogodišnjoj pčelarskoj praksi prošao sam mnoge vidove edukacije iz oblasti pčelarstva kao što su predavanja, škole, posjete sajmovima meda i pčelarske opreme", ističe Odžić, naglasivši značaj stalnih edukacija i učenja. Znanje iz ove oblasti sticao je čitanjem literature naših i svjetskih autora.

Savjeti iskusnog pčelara

Zbog toga mladim pčelarima savjetuje da mnogo uče i da imaju strpljenja. Njegov pčelinjak u Donjim Agićima su posjetile članice Udruženja žena "Bubamare" iz Banja Luke gdje su mogle da nauče mnogo o pčelama, njihovoj zaštiti, pčelarstvu i radu apikomore.

Rad novogradskih pčelara

Društvo pčelara "Novi Grad" osnovano je prije dvadeset godina. Trenutno broji 30 registrovanih pčelara koji u svom posjedu imaju blizu 3.000 pčelinjih društava.

"Najveći problemi s kojima se susreću naši pčelari su izuzetno nepovoljne klimatske prilike koje već nekoliko godina negativno utiču na opšte uslove života pčela", naveo je Odžić.

Dodao je da se pčelari susreću s različitim vrstama bolesti pčela i zbog toga moraju maksimalno posvesti računa o ovim problemima i blagovremeno djelovati u smislu pomoći pčelama kako bi opstale.


Fotoprilog


Tagovi

Miloš Odžić Apikomora Apiinhalacija Apiterapija Novi Grad Med Pčelinji proizvodi Energoterapija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.