Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i voda
  • 03.08.2022. 07:30

Voda je neophodna u blizini košnica - kako napraviti pojilice?

Za pčele je potrebno obezbjediti stalan izvor higijenski ispravne vode. Pojilice možete napraviti sami

Foto: Ranka Vojnović
  • 371
  • 50
  • 0

Za život pčela je neophodna čista voda, posebno u ovim vrelim danima kada im pomaže da regulišu temperaturu košnice. Osim toga, važna im je za uzgajanje legla i dekristalizaciju meda. Zajednici je potrebno do 3 dl u toku dana.

Od velike je važnosti da im obezbijedite svakodnevno snabdijevanje, a to možete postavljanjem pojilica koje sami napravite. Osigurajte da su one uvijek na istom mjestu, da voda nije preduboka kako se ne bi utopile. Od presudne je važnosti da su pojilice čiste i uredne i da je voda higijenski ispravna. To će vam pomoći da spriječite pojavu raznih oboljenja pčela, prije svega crijevnih.

U augustu pripremite pčelinja društva za narednu sezonu

Vodu u pojilicama mijenjajte svaka četiri dana tokom ljeta, a kada je hladnije maksimalno svakih šest dana. U ustajaloj se razvijaju bakterije koje štetno mogu djelovati na pčele. Isperite unutrašnjost prije nalijevanja svjež.

Napravite pojilice

Postoje različiti tipovi, a najčešće se prave s daskom ili teglom.

Pojilice s daskom se sastoje od rezervoara za vodu, slavine i daske. Rezervoar treba biti zatvoren, a slavina treba da omogući lagano isticanje. Postavlja se na povišeno mjesto. Ispod se montira daska koja je na jednom kraju podignuta, što će obezbijediti slivanje. Treba da ima izrezbaren cik cak utor cijelom dužinom ili da cirkularom zarežemo više plitkih kanalića. To će omogućiti pčelama da slete i bez problema piju. Ispod daske treba da je sitnije kamenje, šljunak kako bi spriječili stvaranje blata na površini zemlje i onemogućili da piju tečnost iz blata.

Pojilica na dasci

Drugi način je upotreba velikih staklenih tegli za zimnicu.

Za to je potrebno napraviti metalni stalak. Tegle se napune vodom, a na otvor zategnemo mokru krpu koju dobro vežemo okolo. Tako pripremljene postavljamo ih na stalak. Ovo su izuzetno efikasne i higijenske pojilice.

Metalni stalak i tegle pojilice

Treći način je upotreba plastične ambalaže ili flaša koje se koriste kada se montiraju na plastično postolje koje omogućava isticanje vode i prilazak.

Privlačenje pčela na pojilicu

Ako se desi da pčele iz nekog razloga ne posjećuju pojilice, potrebno ih je namamiti. U 5 l vode dodajemo 0,5 kg meda ili šećera, sve dobro izmiješamo prije ulijevanja u pojilice.

Pokazalo se veoma efikasno, a i pčele vole piti, vodu u koju dodamo malo soli ili vitamina C ili askorbinske kiseline, čak i malo alkohola. To će spriječiti pojavu crijevnih oboljenja.

Promijenite vodu u pojilicama

Tagovi

Pčele Pčelinjak Pojilice za pčele Pčele i voda Voda za pčele


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić