Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija o pčelarstvu
  • 11.12.2016. 12:00

Više novca pčelarima u 2017.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će u 2017. godini biti izdvojena veća sredstva za pčelarstvo, od kojih će samo za košnice biti obezbeđeno četiri miliona evra.

Foto: bigstockphoto.com/Darios
  • 4.320
  • 623
  • 0

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji o pčelarstvu "Pomerajmo granice" na Novosadskom sajmu, a zatim je posetio i izložbu pčelarstva i pčelarske opreme postavljenu u Master centru i auli Novosadskog sajma. Resorni ministar je ovom prilikom izjavio da će naredne godine samo za košnice iz budžeta biti izdvojeno oko četiri miliona evra.

Kako prenosi b92.net Nedimović je rekao da Ministarstvo poljoprivrede radi na razvoju tržišta da bi se što više ljudi uključilo u pčelarsku proizvodnju. Ministar je naglasio i da je pčelarstvo vrsta poljoprivredne proizvodnje koja beleži neverovatan rast. On je naročito istakao da će u 2017. godini biti izdvojena posebna sredstva za mlade poljoprivredne proizvođače i da će to biti grantovi koji su i do 75%, a u taj procesi će naravno biti uključeni i pčelari.

Prvi poziv za IPARD u avgustu ili septembru 2017. godine

Govoreći o akreditaciji i učešću na konkursima za sredstva iz projekta IPARD Nedimović je rekao da je pripremljen kompletan paket u vezi sa tom akreditacijom kada je reč o propisima i ljudskim kapacitetima, te da ostaje da se uradi još jedna stvar i to u delu IT sektora i sektora bezbednosti.

"Mislim da ćemo tu stvar završiti u prvom kvartalu 2017. godine i pozvati ljude iz Evropske komisije, odnosno njihove eksterne revizore da dođu i da dobijemo akreditaciju i da već u avgustu ili septembru imamo prvi poziv za IPARD. Pčelare smo uključili u celu ovu stvar iz prostog razloga što, sve što ima dobru perspektivu na srednji i duži rok na tržištima u okruženju i na tržištu Srbije, mi moramo podržati", istakao je Nedimović.

Uništeno 19 tona falsifikovanog meda

Savetnik za premijera Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić, koji je i predsednik Operativnog štaba Vlade Republike Srbije za koordinaciju primene mera za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa meda, preparata na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda, rekao je da je najviše problema bilo kod velikih prerađivača meda.

Prema Glamočićevim rečima kontrolisano je 8 objekata, od čega 3 objekta još uvek ne rade s tim da je, u jednom objektu koji je najviše problema pravio na tržištu, zaustavljeno 20 tona meda, od čega je najveća količina meda sa gazdinstava koja uopšte ne poseduju pčele, što znači da taj med i nije pravi. On je dodao da je u akciji sprečavanja nelegalne konkurencije u proizvodnji i prometu meda uništeno, ili je u procesu uništavanja gotovo 19 tona meda.

Prekršajne prijave protiv pet lanaca hipermarketa

Po Glamočićevim rečima pomenuta Komisija je pored prerađivača meda sprovela i kontrolu trgovinskih lanaca. Protiv pet lanaca hipermarketa tržišna inspekcija je podnela prekršajne prijave jer je utvrđeno da su prodavali med koji nije odgovarajućeg kvaliteta. Glamočić je dodao da je kontrola meda izvršena i na jednoj pčelarskoj izložbi u Beogradu i da je od 84 uzoka meda za samo četiri uzorka utvrđeno da su neispravna.

Po njegovim rečima tržišna inspekcija ukupno je podnela 12 prijava od čega pet protiv lanaca hipermarketa, a sedam protiv fizičkih lica. Glamočić je rekao da će državni organi nastaviti da rade u cilju stvaranja što boljih uslova za rad proizvođača meda i sprečavanja nelojalne konkurencije na tržištu.

Konferencija okupila pčelare i stručnjake iz Srbije i okruženja

Na Međunarodnoj konferenciji "Pomerajmo granice", osim pčelara i stručnjaka iz oblasti pčelarstva iz Srbije, nastupili su i pčelari iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije, a tim povodom upriličena je i izložba likovnih radova dece predškolskog uzrasta pristiglih na konkurs na temu pčela i meda.

Izvor:b92.net

Foto: bigstockphoto.com/Darios


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Košnice Oprema Ministarstvo Poljoprivreda Branislav Nedimović Dragan Glamočić IPARD Med Prirodni med Falsifikati Prekršajne prijave Konferencija Pomerajmo granice Novi Sad Novosadski sajam


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.