Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 31.03.2022. 11:00

Utvrđen prijedlog: Šta donose izmjene Zakona o pčelarstvu RS?

Pravno će biti regulirano i urbano pčelarstvo kao praksa držanja pčelinjih zajednica u urbanim zajednicama. U zakon se uvodi i apikomora kao i testna stanica

Foto: Depositphotos/santypan
  • 346
  • 33
  • 0

Vlada Republike Srpske utvrdila je izmjene i dopune Zakona o pčelarstvu. Njime se propisuje da Savez udruženja pčelara RS i udruženja pčelara koji nisu članovi saveza i proizvođača iz oblasti biljne proizvodnje tokom godine sprovode zajedničke aktivnosti na edukacijama, s ciljem očuvanja pčela i samog biodiverziteta u prirodi.

Ovim dokumentom uvaženo je i aktuelno stanje u ovom sektoru u pogledu selekcije, uzgoja i reprodukcije pčelinjih matica rodonačelnica i uzgoj kćerki matica za promet koji se vrše u registriranom reprocentru. Detaljnije je definirana registracija pčelara i pčelinjaka s jasno propisanim uslovima koji su neophodni za upis u registar. 

Urbano pčelarstvo i apikomora

Izmjene definiraju da resorno ministarstvo vodi registraciju i evidenciju pčelara i pčelinjaka, a da je udruženje pčelara obavezno dostaviti podatke o brojnom stanju pčelinjih zajednica. Pčelari koji nisu članovi udruženja dužni su svoje podatke za evidenciju dostaviti lično nadležnom organu. Evidencija se vodi u elektronskom obliku.

Izmjenama odredaba zakona koje se odnose na ažuriranje brojnog stanja pčelara i pčelinjaka doći će se do tačnijih podataka, na osnovu kojih će se omogućiti bolje planiranje mjera za razvoj sektora pčelarstva.

Trikovi za prihranu pčelinjih zajednica pogačama oplemenjenim polenom

Pravno će biti regulirano i urbano pčelarstvo kao praksa držanja pčelinjih zajednica u urbanim zajednicama. U zakon se uvodi i apikomora, kao komora koja služi za inhalaciju zrakom iz košnice u terapeutske svrhe te testna stanica kao mjesto gdje se testiraju kćerke matica rodonačelnica.

Smanjene kazne

Predloženi zakon u segmentu kaznenih odredaba smanjuje visinu kazni s dosadašnjih od 5.000 KM do 15.000 KM, na iznos od 3.000 KM do 9.000 KM. Kazne su, pored ostalog, propisane za nesprovođenje mjera zaštite pčela, upotrebu sredstva za suzbijanje komaraca i uništavanje drugih štetočina u poljoprivredi i šumarstvu avio i drugim metodama za vrijeme pčelinje paše, neomogućavanje pčelaru prolaz preko zemljišta radi praćenja i hvatanja odbjeglog roja pčela, gajenje i stavljanje u promet priplodnih materijala drugih rasa pčela, osim zaštićene.

Prema izmijenjenom zakonu kazne su propisane i za nedostavljanje podataka o brojnom stanju pčelinjih zajednica. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Pčelinje zajednice Savez pčelara Zakon o pčelarstvu Kazne Urbano pčelarstvo Apikomora


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer