Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predavanje za pčelare
  • 20.01.2020. 16:00
  • Višegrad

U Višegradu održano prvo od deset predavanja za buduće pčelare

Prvim predavanjem o ulozi i značaju pčela u prirodi, počela je "Mala škola pčelarstva" koju realizuje Udruženje pčelara Višegrad. Njen cilj je proširenje članstva i mogućnost da se mladima pokaže značaj ove vrste poljoprivredne grane. Škola će se realizovati kroz deset predavanja.

Foto: Marijana Simanić
  • 428
  • 23
  • 0

Projekat "Mala škola pčelarstva" koje se realizuje na inicijativu Upravnog odbora Udruženja pčelara u Višegradu, počelo je predavanjem iskusnog zaljubljenika u ove leteće insekte i odličnog teoretičara Bože Kakuće koji je na uvodnom predavanju polaznike upoznao o značaju i ulozi pčela u prirodi i životu čovjeka.

Počela "Mala škola pčelarstva"

"Pčelinji proizvodi su značajni u svakodnevnoj prehrani čovjeka i utiču na poboljšanje zdravlja. Polaznicima sam objasnio osnovne pojmove i korake u pčelarstvu, uveo ih u anatomiju pčela i rad pčelinje zajednice tokom cijele godine", ispričao je Kakuća.

Korisno predavanje o apiterapiji - ljekovitosti pčelinjih proizvoda

Kakuća je naglasio da bez ovog vrijednog insekta nema života na zemlji i da one opraše oko 80% biljaka u prirodi.

Takodje ih je upoznao sa osnovnim alatom koji se koristi i napomenuo da stanovništvo od pčele koristi ne samo med, već i matičnu mliječ, propolis, vosak, matice, rojeve, polen i pergu.

vdc
 (foto: Pixabay/Pexels)

Na prvom predavanju prisustvovalo je desetak onih koji žele da se bave ovom granom poljoprivrede, a prema riječima predsjednika ovog udruženja Radoja Tasića, škola pčelarstva je izuzetno značajna jer će omasoviti i proširiti udruženje.

Oprema po upola manjoj cijeni

"Naše udruženje broji oko 60 aktivnih članova i sve su to stariji ljudi. Potrebno je na mlađe prenijeti znanje i obučiti ih da se bave ovim lijepim poslom koji im može biti i hobi, a ujedno i donijeti zaradu", dodao je Tasić.

Tasić je istaknuo i da će polaznici, po završetvu ove škole, moći da učestvuju u projektu razvoja pčelarstva u organizaciji IFAD-a i opštine gdje bi prvu opremu za pčelarenje dobili po upola manjoj cijeni.

Preporuke za radove u košnici u zimskom periodu

Predavanje će biti realizovano kroz deset tematskih cjelina o pčelarenju, raspoređenih tako da budući pčelari lakše savladaju i razumiju. Predavači su istaknuti višegradski pčelari.

"Svoj učinak u realizaciji "Male škole pčelarstva" pružiće i lokalna zajednica koja je i do sada podržavala sve manifestacije koje je ovo udruženje organizovalo", rekao je predsjednik skupštine pčelara Goran Lončarević te dodao da je po Pravilniku o stimulaciji svim pčelarima isplaćen podsticaj za prošlu godinu.

Naredno predavanje održaće pčelar Božo Sarić, a govoriće o nabavci i održavanju rojeva.

Najstariji pčelar u Udruženju pčelara "Višegrad" je Andjeljko Draganić koji ima 94 godine i još pčelari na pedesetak košnica.

Ovo Udruženje poznato je po manifestacijama "Dani višegradskog meda" i "Međunarodnom sajmu meda" kad su izlagači i pčelari iz gradova iz Srbije i Crne Gore.


Tagovi

Mala škola pčelarstva Udruženje pčelara Višegrad Pčelar Božo Kakuća Pčele Pčelinji proizvodi


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]