Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medena Tuzla
  • 05.09.2022. 13:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

U Tuzlu stiglo 900 uzoraka meda s tri kontinenta – biraju najbolji?

Mali dio uzoraka je poslan na dodatne pretrage, dok su dva dikvalifikovana zbog prekomjernog prisustva vode

Foto: PD Nektar
  • 455
  • 269
  • 0

Laboratorija za prehrambene tehnologije, Tehnološkog fakulteta u Tuzli proteklih dana je bila zatrpana uzorcima meda. A, jučer je završena, kako kažu organizatori - najveća svjetska analiza meda. Na adresu Pčelarskog društva "Nektar", stiglo 900 uzoraka iz 25 država s tri kontinenta.

Dva diskvalifikovana

Analiza je takmičarskog karaktera, odnosno organizirana je u okviru priprema 17. Međunarodnog sajma pčelarstva "Medena Tuzla 2022", koji će se održati od 16. do 18. septembra na Trgu slobode. Rezultati će biti objavljeni dva dana prije početka sajma na kojem će biti dodijeljena priznanja za ocijenjene uzorke. 

Med za gospođu i rakija za gospodina - može i "pljoska"

"Za senzorsku analizu bilo je angažirano 35 najboljih domaćih i regionalnih poznavalaca senzorskih osobina meda, nadamo se da su svoj posao uradili korektno. Rađena je hemijsko - fizička i senzorska analiza", naveli su iz PD "Nektar".

Analiza rađena na Tehnološkom fakultetu u Tuzli

Mali dio uzoraka je poslan na dodatne pretrage, dok su dva dikvalifikovana zbog prekomjernog prisustva vode. Na uzorcima iz Tuzle, Gradačca, Gračanice, Kladnja i pet regija iz Srbije dodatno i besplatno će se raditi i analize na eventualno prisustvo toksičnih teških metala u medu. 

Prijave na sajam

Prijave za učešće na ovom sajmu traju do 15. septembra. Prijaviti se mogu pčelari i pčelarske, proizvođači organski proizvedene hrane, kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda, proizvođači i prerađivači voća, povrća, šumskih plodova i ljeko-bilja, sokova i drugih proizvoda kućne radinosti. 

Pčelarska nagrada: 8.000 eura za zaštitu pčela i drugih oprašivača

Cijena kotizacije za učešće na sajmu je 50 KM za pčelare, dok je za pravna lica, odnosno proizvođače opreme za pčelarstvo 100 KM. Prijaviti se možete putem maila pdnektar@gmail.com


Tagovi

Med Analiza meda Medena Tuzla Sajam pčelarstva PD Nektar Pčelari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.