Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele zimi
  • 19.01.2022. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Toplo vreme ne pogoduje pčelama - strah od jakih jutarnjih mrazeva

Pčelari u Sremu se plaše jakih jutarnjih marezva, nakon relativno toplog vremena tokom decembra i prvih dana januara. Pčelinja društva ne bi trebalo uznemiravati u ovom trenutku, a svakako nešto kasnije treba proveriti u kakvom su stanju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 222
  • 45
  • 0

Visoke dnevne temperature tokom decembra i prvih dana januara, nisu pogodovale pčelinjim društvima. Pčelar iz Rume Stanimir Javorac kaže da pčele nisu ušle u zimski san, što predstavlja problem. Legla su krenula i ako bude jutarnjih mrazeva, to će se loše odraziti na pčelinja društva, a velika je i potrošnja hrane.

"Otvorio sam, nedavno da bih prekontrolisao nekoliko košnica. Video sam da je leglo krenulo, što znači da matica zaleže, a to nije dobro. Ako bude jačih jutanjih mrazeva, to onda može da bude veoma loše za pčelinja društva. Pčele ne mogu da pokriju legla koja su napravile, skupljaju se u klube, što dovodi do propadanja. Međutim ja se nadam da do toga neće doći", kaže Javorac.

Ne dirati košnice

Pčelari u ovom trenutku ne bi trebalo da diraju pčelinja društva, a to se prvenstveno donosi na one koji su obezbedlili dovoljno hrane za naredni period.

"Pčele ne treba dirati niti ih uznemiravati, pogotovo ako su sigurni da su ostavili dovoljno hrane. Kod nekih košnica postoji i ta mogućnost da se hrana stavi na korišćenje iznad klubeta, ako pčelari misle da hrane neće biti dovoljno. Međutim, kod većine košnica to nije izvodljivo, a moja preporuka je da se to ne radi čak i tamo gde postoji ta mogućnost."

Leglo je krenulo, što znači da matica zaleže

Podsetimo, visoke dnevne temperature u januaru se ponavljau poslednjih nekoliko godina pa pčelari strepe za svoja pčelinja društva, ali i za predstojeće paše. Ono što treba reći da ove temperaturne oscilacije uveliko utiču na potrošnju hrane, koja je poslednjih dana izuzetno velika.

Pregledati samo spoljne ramove

Pregled košnica treba uraditi po sunčanom i toplom vremenu i utvrditi stanje gnezda, veličinu društvu, količinu hrane i prisustvo legla.

"Da bi utvrdili ima li u košnici hrane, treba pregledati samo spoljašne ramove do legla i oceniti kolika je količina meda na njima. Kada je u gnezdu manje od četiri kilograma meda ili ga uopšte nema, pčelinje društvo treba prihraniti. Nedostatak hrane u košnici uzrokuje smanjenje legla, gladovanje pa čak i uginuće", kaže Javorac.

Pored toga treba obratiti pažnju na prisustvo vlage i buđi na zidovima košnice, materijal za utopljavanje prosušiti ili zameniti novim. Ukolko je zajednica slaba treba je pregraditi na onoliko okvira koliko zauzima i dodatno je utopliti.

Prošla zima je bila idealna za pčele

Rumski pčelar se priseća prošle zime, koja je kaže bila idealna za pčele. Smenjivali su se hladni i topli dani, što je pčelinjim društvima omogućilo nekoliko pročisnih letova. Ono što prošle godine nije baš odgovaralo pčelama, je to što je mraz uništio lesku baš onda kada je to pčelama bilo potrebno, kaže Javorac i dodaje da su pčelinja društva tada iz zime izašla u dobroj kondiciji, što znaći da su ih pčeari veoma dobro pripremili za zimski period.

Prošla zima bila idealna za pčele, kaže Javorac.

Inače, Javorac se pčelarstvom bavi više od 30 godina. Predsednik je Udruženja pčelara "Nikola Mileusnić" iz Rume i redovan učesnik brojnih manifestacija širom Srbije na kojima prodaje med i sve ostale pčelinje proizvode, kao i rakiju medovaču.


Tagovi

Pčele Pročisni let Pregled društva Stanimir Javorac Hrana za pčele Matica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]