Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak zimi
  • 17.12.2018. 18:00

Teba li čistiti krovove pčelinjaka od snega?

Košnice koje imaju ravne krovove, i samim tim nezaštićena leta, potrebno je držati čistim od snega zbog same ventilacije košnice, dok sneg sa krovova nije potrebno čistiti, jer se smatra da je dobar izolator.

Foto: Pixabay/byrev
  • 643
  • 52
  • 0

Pčelari koji su u jesenjem periodu uspešno pripremili svoje pčele za zimu (obezbedili dovoljne količine hrane, izolovali košnice od jakog udara vetra) u decembru nemaju potrebe za radovima na samom pčelinjaku. 

U ovom periodu bi trebalo izvršiti samo posete oko samog pčelinjaka odnosno košnica u cilju pregleda da li su krovovi oštećeni ili otklopljeni, da li postoje određene šupljine na samim nastavcima i slično. Takođe, tokom posete može se izvršiti pregled bez otvaranja košnice, tako što se priklanjanjem uha i laganim kuckanjem u visini pozicioniranog  klubeta čuje zujanje pčela i tako oceni trenutno stanje pčela. Iskusniji pčelari na osnovu zujanja mogu da ocene da li je društvo u dobroj kondiciji, ima li maticu i dovoljne količine hrane, piše Žana Kovačević na portalu Savjetodavna Srpske

Priprema pčela za zimovanje - tri ključna uslova

Sneg sa krovova nije potrebno čistiti

S obzirom na to da temperature u ovom mesecu obično ne prelaze iznad 5°C može se izvršiti pregled i tretiranje varoe na onim pčelinjacima gde to nije obavljeno u ranijem periodu.

Pčele se nalaze zbijene u klubetu, tako da se preporučuje samo tretman sa oksalnom kiselinom nakapavanjem po ulicama i to 5 ml/ po ulici, dok tretman dimljenjem iz tih razloga nema značajnog efekta.

Košnice koje imaju ravne krovove, i samim tim nezaštićena leta, potrebno je držati čistim od snega zbog same ventilacije košnice, dok sneg sa krovova nije potrebno čistiti, jer se smatra da je dobar izolator.

Zimi ne otvarajte košnice!

Potrebno je  postaviti rešetke i suziti otvore leta i tako sprečiti mogućnost ulaska miševa i formiranja mišjeg gnezda u košnici.

U svakom slučaju, potrebno je što manje uznemiravati pčele, da ne bi došlo do njihovog pomeranja unutar košnice, razdvajanja klubeta i na niskim temperaturama teškog ponovnog vraćanja u prvobitno stanje, što dovodi do uginuća pčela. Otvaranjem košnice dolazi do pucanja propolisa kojim su pčele zatvorile nepotrebne šupljine i zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da ih ponovo zatvore.

Zimski period pčelari najviše provode u zatvorenim prostorima, gde vrše pripreme za sledeću pčelarsku sezonu u vidu sklapanja i užičavanja ramova, sklapanja i farbanja novih nastavaka i izradu ostalih delova košnice.


Tagovi

Pčelinjak zimi Košnica Varoa Oksalna kiselina Propolis


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.