Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Teofilović
  • 21.05.2017. 13:00

Svekrva "kriva" za ljubav prema pčelarstvu

Porodica Teofilović pčelarstvom se bavi tri decenije, a u svet pčela ušli su slučajno, kada su na poklon dobili prvu košnicu. Danas ovi vredni domaćini imaju oko sto pedeset košnica na tri lokacije u Srbiji.

Foto: Lazar Teofilović
  • 2.994
  • 328
  • 0

U svetu postoji preko dvadeset hiljada vrsta pčela, ali kada se danas spominju, uvek se misli samo na medonosne pčele. One danas u prirodi teško opstaju bez pomoći čoveka, zato je i sklopljen pakt između pčela i pčelara u kome obe strane imaju koristi.

Pčelari čuvaju, štite, i leče pčele, a one im medom uzvraćaju. Pčelarska porodica Teofilović iz Bariča, jedan je od tih.

Tradicija duga 30 godina

Radmila i Dobrivoje Teofilović su poznati i uspešni pčelari, koji se ovim poslom bave više od tri decenije.

"Kada je stariji sin napunio godinu dana, moja svekrva je kupila prvu košnicu, i to je bio naš početak, da bi sada izašli na nekih do sto pedeset košnica", započinje priču pčelarka Radmila.

Danas su košnice Teofilovića smeštene na tri dosta udaljene lokacije u Srbiji. U selu Konatice ih je najviše i jedino one se sele.

"Mobilni deo pčelinjaka, koji se seli, broji nekih dvadeset i pet košnica. Imamo četrdeset košnica na Staroj Planini, u knjaževačkoj Opštini, selo Stanjevac i imamo dvadeset košnica koje se nalaze u Sivcu", objašnjava Radmila Teofilović.

Od jedne košnice do 150

Selidba pčelinjaka krajem maja

Društva su uprkos jakoj zimi, zdrava i jaka, a pčele su svaki lep dan iskoristile da posete rascvetalo voće. Radmila ističe da, dok je bilo cvetanje voća, unos je bio izuzetan, ali je zahlađenje i loše vreme uticalo na mirovanje legla.

Već za desetak dana, pčelinjak porodice Teofilović počinje da se seli sa paše na pašu.

"Sa pčelinjaka u Konaticama najpre selimo pčele na Rudnik, na lipu, a potom i u Vojvodinu. Pčele za sada imaju zalihu od voćne paše, pa se nadamo da će nam sunce i lepi dani pomoći u selidbi pčelinjaka", kaže Radmila.

Porodični posao

Za Teofiloviće, pčelarstvo je danas porodični posao. Velika su ulaganja, puno je rada, ali od pčelarenja mogu da žive. Kada je najviše posla u pčelinjaku, u pomoć priskaču i sinovi Vojislav i Lazar.

"Pčele zahtevaju ogromna ulaganja i ogroman trud, morate im se posvetiti tokom cele godine, ne samo preko leta, nego i zimi. Tada ih morate dobro pripremiti, utopliti, hraniti, i tretirati od varoe, što je i najvažnije, kako bi pčela bila zdrava", ističe Radmila Teofilović.

Pčelarstvo zahteva velika ulaganja i veliki trud

Iskustva sa drugim pčelarima od velike pomoći

Porodica Teofilović je u stalnom kontaktu sa drugim pčelarima. Razmena iskustava pomaže u održavanju pčelinjaka i spravljanju različitih pčelinjih proizvoda. Teofilovići prodaju čist med, ali i med sa različitim, ukusnim i lekovitim dodacima.

"Što se tiče meda tu su bagrem, lipa, livada, eventualno šumski medljikovac kada se pojavi. Pored čistog meda, tu je i med sa lekovitim biljem i med sa začinima. Od drugih pčelinjih proizvoda plasiramo vosak, čist propolis, propolisnu smolu od kojih se prave propolis kapi i propolis mast, polen i fermentisani polen perga, koji je izuzetno lekovit i u rangu lekovitosti bolji je od mleča za imunitet i regeneraciju oštećenih ćelija, ishranu nervnog sistema. Fermentisani plen se koristi kao čist ili u kombinaciji sa medom i ljudi ga uglavnom koriste za lečenje težih bolesti i za imunitet", ističe Radmila.

Planovi za još bolju ponudu

Teofilovići med prodaju na veliko i malo. Med se uglavnom prodaje u teglama od pola kilograma, kilogram, a u pakovanjima mogu se pronaći i med sa brusnicom i šumskim jagodama.

Teofilovići prodaju čist med, ali i med sa različitim, ukusnim i lekovitim dodacima

Ozbiljni proizvođači uvek prave planove, pa i ovi domaćini planiraju da upotpune ponudu i povećaju broj košnica.

"Med uglavnom prodajemo po većim izložbama, kao i za izvoz, otkupljivačima i od kuće. Imamo nameru da povećamo broj košnica, kao i da kupimo kontejnere, jer smo kamion prodali, nije isplativo. Lakše nam je i bolje da prevoz platimo. Imamo nameru da izađemo oko dve stotine košnica, i nadamo se da će nam taj broj biti dovoljan", zaključuje Radmila Teofilović.

Foto: Lazar Teofilović


Tagovi

Med Proizvodnja meda Pčelarstvo Teofilović Konatice Sivac Vojvodina Rudnik Stara Planina Šumski medljikovac Propolis Kapi Fermentisani polen Perga


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u