Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cimet i med
  • 11.12.2018. 18:15

Sve lekovite biljke u medu pobeđuje - cimet

Cimet raznovrsnošću svojih lekovitih svojstava u kombinaciji sa medom, ublažava tegobe mnogih bolesti, pa samim tim nadmašuje mnoge lekovite biljke.

Foto: Julijana El Omari
  • 3.079
  • 284
  • 1

Lekovitost meda je neporeciva, međutim šta se dešava kad se upravo taj lekovit med pomeša sa lekovitim biljem ili začinima? U kombinaciji sa lavandom smanjuje migrene, sa kimom doprinosi pravilnom radu srca, a sa pelinom i peršunom reguliše bubrežni kamenac.

"Sve lekovite biljke mogu da se mešaju sa medom. Nijedan preparat sa medom ne daje nekih negativnih efekata. Med je sam po sebi lekovito sredstvo, pa dodavanjem određenih biljaka, to svojstvo se još više pojačava - daju mu jače dejstvo i poboljšava rad organizma. Ipak, kažu 'med treba da se koristi kao hrana, da se ne bi koristio kao lek', u smislu preventivne upotrebe", kaže Ilija Riznić (28), pčelar iz Aranđelovca.

Preparati sa medom hrane ćelije

Ovaj mladi pčelar, već se pola svog života bavi pčelarenjem. Počeo je kao tinejdžer uz dedu i nastavio porodičnu tradiciju, pa je kasnije svoje znanje dopunjavao stručnom literaturom, na predavanjima i učeći od starijih i iskusnijih. Brine se o preko 100 košnica, a njegovi prinosi meda po košnici, kreću se od 20 kg do 40 kg, u zavisnosti od godine. Njegova paleta proizvoda broji pet vrsta meda i oko 10 pčelinjih i proizvoda kombinacije sa medom.

Ilija
Nijedan preparat sa medom ne daje nekih negativnih efekata

"Pravim mešavine pčelinjih proizvoda, zatim razne vrste meda pomešane sa polenom, mlečom, propolisom, ali i sa koprivom, kakaom, mladim oraščićima u medu, sušenim voćem, kao i sa cimetom. Svi preparati sa medom su lekoviti, jer hrane ćelije našeg organizma, jačaju ga i pojačavaju mu odbranu od raznih bolesti, a cimet u medu se u tome naročito izdvaja", naglašava Ilija.

Zašto cimet?

Zašto cimet? Upravo zato što raznovrsnošću svojih lekovitih svojstava u kombinaciji sa medom, ublažava tegobe mnogih bolesti, pa samim tim nadmašuje mnoge lekovite biljke. Blagotvornost cimeta u medu odnosi se na bolesti srca, loše probave, prehlade, raznih infekcija mokraćnih kanale, upale zglobova, čireve, čak i na mršavljenje. Izuzetno je jak antioksidans.

"Rešio sam da napravim cimet u medu, jer sam čitao koliko je to kvalitetno, da ljudi to puno traže i da je vrlo cenjen proizvod. Cimet je nabolji za prevenciju, pa i lečenje mnogih bolesti, od toga da smanuje holesterol, pomaže varenju do toga da sprečava moždani udar. Najbitnije za cimet je da je što finije samleven. Najbolje se kombinuje sa livadskim medom, jer se on brzo kristališe, a i sam po sebi je najlekovitiji, kao poliflorni med sakupljen od više biljaka", otkriva naš sagovornik.

Cimet
Najbitnije za cimet je da je što finije samleven

Prvi put napravio je cimet u medu pre dve godine, pa je do sada utvrdio da jako važnu ulogu u kvalitetu samog proizvoda nosi upravo kvalitet cimeta i na to treba obratiti pažnju. Ilija Riznić nastaviće da proširuje paletu svojih proizvoda, na osnovu same potražnje kupaca i lekovitog dejstva određenih biljaka ili začina na naš organizam - mogućnosti su neograničene, a svaka kombinacija sa medom je dobitna.


Tagovi

Cimet Med Ilija Riznić Aranđelovac Preparati sa medom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...