Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vespula germanica
  • 10.05.2020. 15:00

Suzbijanje nemačke ose, jedne od najagresivnijih insekata te vrste

Nemačka osa je aktivna od maja do septembra, osinjak gradi pod zemljom ili u zidovima, a hrani se voćem i nektarom. Kod njenog suzbijanja treba biti oprezan, jer je ona jedna od najagresivnijih osa.

Foto: Depositphotos/gezafarkas
  • 1.308
  • 40
  • 0

Insekt poznat pod imenom nemačka osa (Vespula germanica) jedna je od najagresivnijih osa koja vrlo brzo leti i snažno napada. Žaoka joj je građena kao kod običnih, ali nakon uboda ostaje u koži. Aktivna je danju i to od maja pa sve do septembra, a hrani se voćem i nektarom. Svoje larve hrane raskomadanim insektima.

Razlikujte je od ostalih osa i pčela

Grade osinjak pod zemljom i to najčešće u hodnicima voluharica. Tokom vegetacije kopa zemlju proširujući kanal u koji se smestila i stvara rupu koja može biti prečnika i nekoliko desetina centimetara. Često se naseljavaju i u zidove, a u izuzetnim slučajevima probiju ih do same unutrašnjosti. Osinjak grade tako da otkidaju komadiće suvog drveta, usitnjavaju ga i uz pomoć sluzi stvaraju materiju sličnu papiru kojom grade saće, a oko njega zaštitni sloj. 

Pčelari u strahu: Nekontrolisano se širi azijski stršljen

Ovu osu najlakše je prepoznati po žustroj i velikoj brzini leta. Veličine su oko 15 mm, a na glavi koja je žute boje imaju jednu do tri crne tačke i na telu dosta žutih šara. 

Oprezno pri suzbijanju

Kod suzbijanja osa treba biti vrlo oprezan i obaviti ga ciljano kako ne bismo usmrtili korisne vrste pčela i bumbara. Ako sumnjate da je osinjak kog nameravate da se rešite od nemačkih osa, budite oprezni i ne pokušavajte učiniti ništa naglo kako ne biste uznemirili celi roj koji vas može napasti. Ako i dođe do uboda, odmaknite se odmah, jer miris ispuštene žaoke privlači ostale. 

Najbolje je prvo pokušati s repelentnim sredstvima koja će ih oterati, poput eteričnih ulja nane, pelina i eukaliptusa. Ose privlači i riba u konzervi kao i mlevena piletina od kojih mogu da se prave mamci.

Šta kada psa ubode pčela, osa ili štršljen?

Takođe, možete da napravite zamku pomoću plastične boce tako što je prerežete na dva dela. U donji deo nalijte neki slatki sok ili pivo koje će privući osu, pa u njega postavite gornji prerezani deo s grlom okrenutim prema dole. 

Što se tiče hemijske zaštite i primene pesticida, svakako se posavetujte sa stručnjacima ili kompanijama za deratizaciju kako ne biste naneli više štete nego koristi, a najbolje ih je suzbijati tokom hibernacije uz obavezno korišćenje zaštitne opreme. 

Ova vrsta ose može uticati na kvalitet života i druženje na otvorenom učiniti neugodnim iskustvom. Škole i popularna mesta za druženje u nekim delovima Australije znaju da budu zatvorena zbog njihovih aktivnosti. Smatra se da u Evropi njihova sezona traje nekoliko nedelja, a u Australiji to traje mesecima zbog tople klime i velike mogućnosti prezimljavanja. U Japanu se poput mnogih drugih insekata koriste i u ishrani ljudi.


Tagovi

Vespula germanica Nemačka osa Agresivna osa Suzbijanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.