Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 15.04.2021. 14:00

SPOS i Uprava za zaštitu bilja: Zaustavimo trovanje pčela

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova, navodi se u zajedničkom saopštenju SPOS-a i Uprave za zaštitu bilja.

Foto: Bigstock/ Roman_photography_079
  • 149
  • 45
  • 0

Uprava za zaštitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede upozorili su da se nalazimo u periodu većeg rizika da dođe do trovanja pčela zbog povećane primene hemijskih preparata.

"Podsetićemo da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova. Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru", napominju.

Voćna paša se bliži - da li će i ove godine biti trovanja i pomora pčela?

Dodaju da je veoma važno primenjivati sredstva za zaštitu bilja u skladu sa registracijom - deklaracijom i uputstvom, a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca i sve u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.

Suzbijte korove

Uprava za zaštitu bilja apeluje na poljoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela pre nego što krene cvetanje drugih biljaka.

"Takođe potrebno je skrenuti posebno pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja, kao i da primene preparate sa kraćim periodom delovanja."

Ukidanje tretiranja komaraca iz aviona

SPOS navodi da je tretiranje komaraca iz vazduha predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju.

"Apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela", navodi se u saopštenju i dodaju da je u okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi sa problemom trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi potpisana deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština.

Evo kako da se na prirodan način otarasite komaraca

"Očekuje se postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Ovom prilikom pozivamo predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali Deklaraciju, da to učine, jer očuvanjem pčela pomažu i razvoju svojih sredina."


Tagovi

Pomor pčela Trovanje pčela Pesticidi SPOS Uprava za zaštitu bilja Hemijska sredstva za zaštitu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...