Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čoko-med
  • 26.12.2018. 08:00

Slobodan Rajčević izbacio na tržište zdraviju verziju eurokrema: Čoko-med

U želji da unaprijedi porodični biznis, Slobodan je nedavno na tržište izbacio zdraviju verziju eurokrema, pod nazivom "Čoko-med", koji je spoj meda, kakaa, lješnjaka i oraha.

Foto: Snježana Karić
  • 2.134
  • 164
  • 0

Slobodan Rajčević iz sela Suvaja kod Kozarske Dubice, četvrta je generacija pčelara u svojoj porodici. Interes za očuvanje porodične tradicije javio se još u djetinjstvu, i Slobodan planira da ga jednog dana prenese i na svoju djecu. U želji da unaprijedi porodični biznis, Slobodan je nedavno na tržište izbacio zdraviju verziju eurokrema, pod nazivom "Čoko-med", koji je spoj meda, kakaa, lješnjaka i oraha.

Okusom ne samo što može da parira eurokremu, već je i mnogo zdraviji, jer ne sadrži rafinisani šećer niti bilo kakve vještačke aditive.

Zdraviji eurokrem

"Čoko-med" je nastao iz moje zavisnosti koju sam imao prema čokoladi, odnosno eurokremu. Po struci sam tehnolog i kako se bavim proizvodnjom meda došao sam na ideju da napravim nešto poput zdravijeg eurokrema. Poznato je da je eurokrem u principu kombinacija rafinisanog šećera, palminog ulja, kakoa i ostalih aditiva poput sojinog lecitina i slično, pa sam želio da napravim nešto zdravije, a da je isto tako ukusno", kaže nam Slobodan na početku našeg razgovora.

Ističe da je umjesto rafinisanog šećera i ostalih aditiva, odlučio da za svoj "eurokrem" koristi prirodni, zdravi med, koji nije štetan, te da mu doda kakao, lješnjake i orase. Slobodan kaže da on i njegova porodica nisu imali recept, već su ga sami osmislili tako što su napravili više verzija "Čoko-meda", te izabrali najbolju opciju.

"Do recepture smo došli probavanjem, odnosno metodom probe i greške", prisjeća se Slobodan.

Pozitivne reakcije kupaca

Ističe da su reakcije na njegov proizvod za sada jako pozitivne, a posebno se sviđa roditeljima sa malom djecom jer su svjesni da je riječ o zdravom proizvodu, koji je još i ukusan.

dc
Slobodan Rajčević sa "Čoko-medom"

Za sada se njegov proizvod ne može nabaviti u prodavnicama, već se može kupiti na njihovom porodičnom Poljoprivrednom gazdinstvu Rajčević u selu Suvaja ili naručiti putem telefona 065/265-005.

"S obzirom na to da živim u Banjaluci, kupci iz ovog grada naše proizvode mogu dobiti direktnom dostavom. Za sada smo proizveli samo malu količinu "čoko-meda", dok ne vidimo kako će kupci reagovati. Kako se bude povećavala potražnja, tako ćemo širiti proizvodnju", ističe Slobodan. Dodaje da osim "čoko-meda", PG "Rajčević" u ponudi ima i obični med, te propolis. Slobodan ističe da se u njihovoj ponudi može naći samo livadski med iz razloga jer je ima najveći spektar pozitivnih djelovanja na organizam. "U njemu se nalazi najviše vrsta polena, i zato je najbolji za organizam", tvrdi Slobodan.

Brigu o pčelinjaku vodi Slobodanov otac

S obzirom na to da živi i radi u Banjaluci, brigu o pčelinjaku vodi njegov otac Milan. Pčelinjak je smješten u dolini rijeke Une u prekrasnoj prirodi njegovog rodnog sela. Trenutno imaju 60 društava i godišnje proizvedu između tonu i po do dvije meda u zavisnosti od sezone do sezone. Slobodan kaže da je ova godina bila izuzetno dobra za pčelare u njegovom kraju, te da njegov otac Milan ne pamti kada je bilo više meda.

Naš sagovornik dodaje da vikendom obavezno ode sa suprugom do Suvaje kako bi pomogao ocu u vođenju brige o pčelinjaku. Kada je sezona vrcanja, tada je cijela porodica uključena u taj posao i svako ima svoje zaduženje. Slobodan ističe da je tradicija pčelarstva u njegovoj porodici stara preko 100 godina. Njegov otac Milan je pčelar već 40 godina, a prije toga se tim poslom bavio Slobodanov djed i pradjed.

Domaća proizvodnja u BiH još nije zaštićena

Slobodan kaže da se od pčelarstva može lijepo živjeti, ali ono što vidi kao nedostatak jeste činjenica da domaća proizvodnja kod nas još nije zaštićena.

"Imamo nelojalnu konkurenciju i niko ne čini ništa kako bi se taj problem riješio. Dozvoljava se uvoz svega i svačega u zemlju, pa i meda sumnjivog porijekla i kvaliteta, Taj med nam obara cijene na tržištu jer su ljudi u teškoj materijalnoj situaciji, pa radije kupuju jeftinije. Naravno, ima i onih koji prepoznaju kvalitet i traže isključivo med od provjerenih pčelara, bez obzira na cijenu", ističe Slobodan.

Za kraj poručuje da će i dalje pokušavati da ubacuje inovacije u svoju proizvodnju kako bi građanima pružio nove proizvode dobrog i provjerenog kvaliteta.


Tagovi

Čoko-med Slobodan Rajčević Pčelar Eurokrem Suvaja Med Propolis


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas