Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halal
  • 15.01.2021. 10:30

Sertifikatom do plasmana našeg meda u arapske zemlje

HALAL sertifikat neophodan nam je za plasman meda u prvenstveno arapske ali i druge zemlje sa islamskim stanovništvom, kažu u SPOS-u i dodaju da je ovo veliki uspeh za Pogon.

Foto: Depositphotos/26101981
  • 202
  • 22
  • 0

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, pored NASSR sistema koji je uveden još prošle godine, uveo je i HALAL kvalitet i upravo dobio sertifikat koji to potvrđuje. Početak važenja sertifikata je od 8. januara 2021. godine, obaveštenje je na stranici Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

"HALAL sertifikat neophodan nam je za plasman meda u prvenstveno arapske ali i druge zemlje sa islamskim stanovništvom, odnosno predstavlja pravila i smernice za proizvodnju hrane u skladu sa islamskim verskim običajima", kažu u SPOS-u i dodaju da je ovo veliki uspeh za Pogon, i nadaju se da će predstavljati jednu od okosnica njegovog rada u narednom periodu.

Otvoren Pogon "Naš med" u Rači: Teži se idealnom sistemu

Podsetimo, pogon "Naš med" otvoren je prošle godine u junu, nakon što je planirano otvaranje u martu odloženo zbog epidemije virusa korona, a u avgustu je krenuo sa plasmanom meda na veliko

Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica. Godišnja proizvodnja meda iznosi od šest do 11.000 tona. Naš med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju. Izvoz meda u Evropsku uniju u poslednjih 10 godina kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje. SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova.


Izvori

SPOS


Tagovi

Plasman meda Pogon Naš med SPOS Halal sertifikat Plasman meda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...