Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propolis
  • 21.10.2017. 14:30

Sakupljanje propolisa pre mraza

Godišnje se može ubirati do 80 grama propolisa, bez štete za pčelinje društvo. Ta količina se može uvećati do dva kilograma.

Foto: Nick O
  • 1.933
  • 89
  • 0

Pčele koriste propolis za lepljenje šupljina, smanjenje leta, mazanje unutrašnjih zidova košnice, poliranje neravnina i učvršćavanje delova košnice, koje su miševi i insekti oštetili. Zato se najveće količine nalaze iznad gnezda na plafonskim delovima, na satonošama ramova i na otvorima nižih i gornjih leta. Ovde je propolis i najčistiji.

"Ustanovljeno je da u specijalnim priborima za sakupljanje propolisa, pukotine od 0,1 mm do 3,5 mm pčele zatvaraju isključivo propolisom, a širine od 3,5 mm do 10 mm po pravilu voskom. Ispitivanja su pokazala da bi mreže za sakupljanje propolisa trebalo da imaju otvore širine dijametra manjeg od 4 mm i to je optimalna širina koju pčele popunjavaju propolisom", piše za PSSS savetodavac in Negotina Dragan Radosavljević.

60 dana pre nastupanja prvih stabilnih mrazeva sakupljanje propolisa treba zaustaviti, jergnezda ne bi trebalo ostavljati bez propolisa u toku zime.

Godišnje se može ubirati do 80 grama propolisa, bez štete za pčelinje društvo. Ta količina se može uvećati do dva kilograma, putem pojačane ventilacije gnezda, izradom specijalnih rebrastih, mrežastih ili stepenastih pribora za sakupljanje propolisa, korišćenjem uložaka za leta, različitih konstrukcija i drugo.

Foto: Nick O'Doherty / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dragan Radosavljević Pčele Košnica Propolis


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.