Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ručno oprašivanje
  • 31.05.2019. 18:00

Ručno oprašuju voćke jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača

Da bi kineski voćarski sektor uopšte opstao, voćke jabuka i krušaka oprašuju se ručno jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača.

Foto: Depositphotos/izik_md
  • 805
  • 453
  • 0

Šta se dogodi kada nema dovoljno pčela i drugih oprašivača? Plati radnike, daj im četkicu u ruke i pošalji da se veru po stablima voćaka kako bi voće uopšte rodilo. E upravo to se dogodilo u kineskom voćarskom sektoru gde se ručno oprašuju stabla jabuka i krušaka. U ovom poslu učestvuju i deca koja se penju na najviše grane kako bi se došli do svih cvetova. 

Naime, prekomerna upotreba pesticida i nedostatak prirodnog staništa doveli su do toga da su nestali i oprašivači. 

Divlje cveće i šume povećavaju broj oprašivača

Svest o potrebi oprašivača sve više se diže. Podsetimo, 20. maja smo obeležili Svetski dan pčela i drugih oprašivača, sve se više govori o potrebi izgradnje veće raznolikosti njihovih staništa, a američke i evropske studije pokazale su da je moguće povećati populaciju oprašivača sadnjom traka divljeg cveća u blizini useva, ali i sadnjom drveća i šuma. Ovakva bi praksa mogla povećati i broj insekata, prirodnih predatora koji će useve čuvati od štetočina i tako smanjiti upotrebu pesticida. 

Čovek zavisi od pčela i drugih oprašivača - neka svaki dan bude njihov

Ipak, nisu samo pesticidi krivi za nedostatak oprašivača. Kako piše Ecoportal.net, kriv je Mao Ce Tang koji je vrapce, komarce, muve i miševe smatrao vrlo štetnima za poljoprivredu. Objavio im je rat i pokrenuo kampanju za njihovo istrebljenje. Kako je bilo sve manje vrabaca, rastao je broj insekata kojima su se vrapci, pored žita koje su "krali" sa polja, hranili. Godine 1960. plan istrebljenja vrabaca napušten je, ali je učinjena nepopravljiva šteta! Za neke regije bilo je prekasno. 

Nakon vrabaca, skakavci 

Uprkos tome što je progon vrabaca zaustavljen, uništenje vrabaca sa sobom donelo je širenje skakavaca. Oni su bili odgovorni za strašnu kugu zbog koje je umrlo 16 do 30 miliona ljudi. 

A insekti su se i dalje množili. Naravno, njihovih prirodnih neprijatelja nije bilo dovoljno, poljoprivredni proizvođači sve više morali su koristiti insekticide i pesticide koji, naravno, nisu razlikovali šetočine od korisnih insekata. Rezultat je bio takav da su u mnogim područjima u Kini oprašivači izumrli, a među njima i najbolji oprašivači na Zemlji - pčele. 


Tagovi

Ručno oprašivanje Mao Ce Tang Kampanja Vrapci Prekomerna upotreba pesticida Pčele Oprašivači


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.