Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija pčelara
  • 28.05.2019. 10:30

Registracija za pčelare se ne plaća, a kazne za neregistrirane do 1.500 KM

Kazna predviđena zakonom je od 500 do 1500 KM, s tim da dosada nikome nije naplaćena, jer inspektori zasada djeluju više savjetodavno, što će se sigurno promijeniti, jer je Zakon o pčelarstvu donesen 2010. godine i dovljno je vremena bilo da svi izvrše zakonsku obavezu, upozorava dr. Slavica Samardžić.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 1.260
  • 45
  • 0

U Republici Srpskoj je registrovano 3.300 pčelara, ali je taj broj i veći jer postoje i oni koji svoja društva nisu registrovali, iako je to njihova zakonska obaveza. Tim je povodom na nedavnoj radionici o usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa EU u ovoj oblasti, dr. Slavica Samardžić, viši stručni saradnik za agrarnu politiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pozvala pčelare da ispune svoju zakonsku obavezu i izbjegnu inspekcijsko kažnjavanje, kojem su podložni svi koji nisu registrovani. 

Samardžić za Agroklub.ba kaže kako procjenjuju da je do 30% neregistrovanih pčelara.

"Kazna predviđena zakonom je od 500 do 1500 KM, s tim da dosada nikome nije naplaćena, jer inspektori zasada djeluju više savjetodavno, što će se sigurno promijeniti, jer je Zakon o pčelarstvu donesen 2010. godine i dovljno je vremena bilo da svi izvrše zakonsku obavezu", upozorava Samardžić. 

Gotovo u potpunosti usklađeni sa EU zakonodavstvom, ali... 

A kada je riječ o usklađivanju zakona sa zakonima i praksom zemalja članica Europske unije, Samardžićeva ističe kako u Republici Srpskoj postoji zakon na papiru koji je gotovo u potpunosti usklađen sa EU zakonodavstvom. 

"Međutim, oni su u praksi daleko ispred nas. Recimo, Hrvatska ima uspostavljen katastar pčelinje paše koji predstavlja bazu medonosne flore za cijelu zemlju i na kojoj je urađena evidencija svih pčelara sa svim relevantnim podacima o pčelaru, pčelinjaku, lokaciji itd. U još razvijenijim zemljama EU kao što je npr. Italija, selekcija pčela se radi već decenijama unazad, dok smo mi sa selekcijom pčela počeli tek prošle godine i u tom smislu smo osnovali 11 reprocentara koji proizvode genetski materijal te 8 testnih stanica gdje se vrši dvogodišnje testiranje pčelinjih matica", priča Samardžić naglasivši kako je najteže izvršiti mapiranje medonosnih biljaka. Razlog tome je što su za realizaciju takvog projekta potrebna suviše velika finansijska sredstva. 

Registracija ne iziskuje nikakva finansijska sredstva za pčelare

"Takođe, pčelari treba da završe registraciju što prije, posebno što registracija ne iziskuje nikakva finansijska sredstva od strane pčelara", poručuje Samardžić otkrivši koji su koraci potrebni da bi se približili EU praksi. 

"Treba intenzivirati poslove na kontroli kvaliteta pčelinjih proizvoda, poboljšanju genetskog materijala i edukaciji pčelara. Idući koraci su izmjene Zakona o pčelarstvu radi poboljšanja zakonske legislative i dodatnog usklađivanja sa EU zakonodavstvom, nastavak rada na selekciji matica, intenziviranje kontrole pčelinjih proizvoda."

Pčelarstvom se bavi veliki broj obrazovanih pojedinaca

Samardžić je puna riječi hvale za pčelare koji su, kako kaže, među najbolje organizovanim grupama proizvođača u Republici Srpskoj. 

"Pčelarstvom se bavi i veliki broj jako obrazovanih pojedinaca koji su nakon odlaska u penziju krenuli u bavljenje pčelarstvom, što dodatno doprinosi lakšem usvajanju novih znanja i vještina u ovoj proizvodnji. Stoga su pčelari skupina sa kojom je izrazito zahvalno raditi, kooperativni su i svakako spremni na promjene", zaključila je Slavica Samardžić. 


Tagovi

Kazne za pčelare Registracija Slavica Samardžić Zakon o pčelarstvu Republika Srspka Katastar Pčelinja paša Selekcija pčela


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.