Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društvo pčelara Obrenovac
  • 23.12.2015. 08:30

Razmena voska kao deo godišnje skupštine pčelara

Obrenovački pčelari održali su redovnu godišnju sednicu na kojoj su sumirali postignute rezultate u 2015. godini i najavili sadnje novih sadnica, kao i nove članove u predstojećoj godini.

Foto: depositphotos.com
  • 280
  • 58
  • 0

Slavoljub Tomanić iz mesta Rvati pčelarstvom se bavi petnaest godina, svake godine u zimu dolazi na takozvanu razmenu voska, što za pčelare praktično znači pripremu za narednu sezonu. "Ova razmena voska služi da bi se pripremile satne osnove, za proleće za narednu sezonu, za razvoj pčela kao i za menjanje ramova koji se nalaze u košnici, to je obavezna praksa jer pčele u proleće vole mladi vosak", ističe Tomanić.

Razmena voska prethodila je održavanju redovne godišnje skupštine pčelarskog društva Obrenovac, na kojoj je analiziran rad društva u odlazećoj godini. Obrenovačko društvo pčelara čini oko osamdest članova, koji imaju blizu tri hiljade košnica.

"2015. godinu je svakako obeležio oporavak nakon poplave u 2014. godini, naglasio bih da su pčelari jedni od retkih registrovanih poljoprivrednih proizvođača koji su izostavljeni iz svakog vida pomoći i nadoknade nakon majskih poplava. Mi smo kao udruženje uspeli da u skupštinsku proceduru uvedemo predmet Uredbe o pomoći registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i za tako nešto veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Saveza pčelarskih oraganizacija Srbije, koji je imao razumevanja za naše probleme", istakao je predsednik pčelarskog društva Obrenovac, Tomislav Knežević.

Pored ostalih predviđenih aktivnosti pomoć pčelarima čije su košnice stradale tokom majskih poplava i jeste jedan od glavnih zadataka društva u 2016. godini. Tokom zimskih meseci predviđena su predavanja za članove udruženja, kao i za pčelare amatere koji bi u narednoj godini želeli da se ozbiljnije posvete pčelarstvu.

Sadnja evodije zainteresovala građane

Početkom decembra društvo pčelara zasadilo je sadnice evodije, listopadnog stabla, čiji su cvetovi bogati polenom i nektarom. Za proleće pčelari najavljuju sađenje novih sadnica, jer je prethodna akcija imala dobar odjek.

"Sadnja evodije koju smo izvršili prethodnog vikenda dala je izuzetne rezultate i to nas jako raduje, naši sugrađani su zadovoljni kako zbog novih drvoreda koje su dobili u izletištu "Zabran", tako i zbog mogućnosti da se informišu o novim medonosnim vrstama, stojimo na raspolaganju svim građanima koji žele da ulepšaju svoj kraj ili krenu da se bave pčelarstvom, mi ćemo se potruditi da im izađemo u susret", zaključio je Knežević.

Na godišnjoj skupštini bilo je reči i o prodaji meda sumnjivog kvaliteta, tom prilikom društvo pčelara Obrenovac podsetilo je građane da se priključe akciji otkrivanja meda lošeg kvaliteta, i da prijave dostave veterinarskoj inspekciji.

Foto: depositphotos.com;DarioSz


Tagovi

Med Košnice Pčele Vosak Društvo pčelara Obrenovca Godišnja skupština Sadnice Evodija Razmena voska


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.