Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak
  • 04.04.2022. 09:00

Radovi u pčelinjaku tokom aprila

Ukoliko zbog mogućeg lošeg vremena koje traje duže vrijeme nema većeg unosa hrane, nastavljamo s prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama ili sirupom.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 393
  • 29
  • 0

U aprilu kao i u svim nadolazećim mjesecima pčelarske sezone, nastavljamo s održavanjem postavljenih higijenskih pojilica u pčelinjaku. Ne zaboravimo, voda mora biti prisutna tokom cijele sezone jer bez nje nema života kako nama tako ni pčelama.

Ukoliko zbog mogućeg lošeg vremena koje traje duže vrijeme nema većeg unosa hrane, nastavljamo s prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama ili sirupom ovisno kako ko ocijeni boljim. Lično mi je draža prihrana sirupom jer on imitira pčelama prirodni nektar. Hrane im nikad ne smije nedostajati, posebno kad ne mogu izlaziti na pašu.

Ako smo na vrijeme, kao i svaki imalo savjestan pčelar, postavili higijenske pojilice pčele su već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju s redovitim posjećivanjem. Primijetimo li da ih ne posjećuju, u jednu ili dvije staklenke možemo dodati malo razrijeđenog meda ili šećernog sirupa koji smo pripremili za stimulativnu prihranu. Možemo također pomiješati vodu s malo soka (sirupa ili gotovog gaziranog) uz "kap ili dvije" C vitamina. To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posjećivati pojilice.

Razdvajanje legla nije preporučljivo 

U aprilu treba obavezno postaviti “lovce/mamce” za stršljene i ose jer će ti "posjetitelji" pčelinjaka također doći na slatku umjetnu pašu unutar košnice. Ukoliko iz nekih razloga nismo, sada je vrijeme za detaljan pregled svih pčelinjih zajednica koji vršimo za mirnog vremena na temperaturi iznad 15°C, ne ispod i nikako ne po vjetrovitom vremenu.

Mnoštvo je radova u pčelinjaku tokom aprila (Foto: A. Karlović) 

Sam pregled vršimo brzo i bez prevelike trešnje i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg novog nepoklopljenog legla. Sama legla, ako nisu dobro raspoređena premještamo na sredinu košnice gdje će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu u slučaju zahlađenja, s lijeve i desne strane u plodište dodajemo okvire sa satnom osnovom i time smo dobili i daljnji prostor za daljnje zalijeganje matice.

Razdvajanje legla nije preporučljivo baš nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često u odnosu na dnevne puno niže.

Zajednicama koje smo uspjeli prezimiti na jednom nastavku dodajemo drugi, dok onima koje smo uzimili na dva mijenjamo mjesta uz rotaciju gornjeg nastavka (dio koji je bio okrenut prema letu okrećemo tako da bude okrenut prema zadnjem dijelu košnice).

Voćna i paša uljane repice

Pčelama to stvara dodatan privid unosa nastavka jer će premještati zalihe meda pa će time i sama matica intenzivnije polagati jajašca.

Mjesec je ovo i kada se kod proizvođača matica određuju pčelinja društva iz kojih će odabrati najbolje zajednice i odrediti ih za daljnji uzgoj. O toj temi nećemo pisati jer je uzgoj matica izdvojeno poglavlje pčelarstva, a načina njihova uzgoja za vlastite potrebe ima koliko i pčelara, kako kod nas tako i u svijetu. Težnja i orijentacija svakog trebala bi se odnositi isključivo na poslove za koje smo se opredjelili. Time se ostvaruju veći i kvalitetniji prinosi, a vremenski nikad nećemo biti u “škripcu”.

Voćnu pašu koristimo za izgradnju novih saća dodavanjem satnih osnova (Foto: A. Karlović)

Krajem aprila obično je vrijeme za prvu jaču pčelinju pašu kada cvjeta uljana repica. Do tada bi na voćnoj paši trebali već izjednačiti jačinu svih zajednica u pčelinjaku.

Aprilski poslovi u pčelinjaku:

  1. Higijenske pojilice koje smo postavili treba redovno održavati / čistiti / mijenjati vodu
  2. Obavezno izvršiti detaljan pregled pčelinjih društava ako već nismo do sada pregledali zbog lošeg vremena
  3. Potrebno je pratiti stanje i razvoj pčelinjih zajednica kako bi pravovremeno mogli izvršiti proširenje legla
  4. Poklopljen med treba viljuškom lagano otklopiti kako bi oslobodili prostor matici i napravili prividan unos meda
  5. Oduzimamo višak cvjetne peludi i spremamo ga kao rezervu
  6. Cvatnjom repice počinjemo postavljati skupljače cvjetne peludi
  7. U slučaju da dođe do prekida paše zbog lošeg vremena vršimo stimulativno prihranjivanje sirupom
  8. Voćnu pašu koristimo za izgradnju novih saća dodavanjem satnih osnova
  9. Sva preostala slabija društva pripajamo jačim ili ih odvajamo u pripremljene nukleuse
  10. Kao preventivnu borbu protiv varroe dodajemo okvir građevnjaka
  11. Kontroliramo zdravstveno stanje pčela i po potrebi poduzimamo odgovarajuće mjere
  12. Uređenje / čišćenje okoliša pčelinjaka i sadnja biljaka

Tagovi

Radovi u pčelinjaku Travanj Prihrana Paša Pojilice


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !