Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna košnica
  • 09.08.2018. 08:00

Prva bh. "pametna košnica" koja prati težinu meda i jača pčelinji fond

HaBEEtat također prati i mjeri temperaturu i vlažnost unutar i izvan košnice, i sve ovo moguće je vidjeti pomoću web ili mobilne aplikacije.

Foto: Bigstockphoto/Darios, akta.ba
  • 3.134
  • 209
  • 0

HaBEEtat je prva startup kompanija koja je stvorila proizvod koji omogućava digitalizaciju tradicionalnih košnica. Proizvod je rezultat Accelerator programa organizacije HUB387, pomoć kojeg su mladih ljudi iz BiH razvili ovu unikatnu ideju.

Semir Šakanović, student Burch univerziteta, suosnivač i direktor HaBEEtat-a za Akta.ba je kazao da sa jednim ovakvim proizvodom, standardne košnice "LR" pretvaraju u "pametne košnice". Tako ovaj proizvod postaje prvo ovakvo rješenje u svijetu, uz pomoću kojeg se prati težina meda u košnici, ali i jača pčelinji fond.

"Razvili smo modularnu hardversku komponentu koja je integrisana sa web i mobilnim softverskim platformama, što pčelarima daje najvažnije informacije o tome šta se dešava unutar košnice. HaBEEtat je tako prvo tehničko rješenje u svijetu pomoću kojeg pčelari mogu pratiti težinu meda proizvedenog na svakih od 10 okvira pojedinačno", rekao je Šakanović.

Pratite stanje pomoću web ili mobilne aplikacije

HaBEEtat također prati i mjeri temperaturu i vlažnost unutar i izvan košnice, i sve ovo moguće je vidjeti pomoću web ili mobilne aplikacije, pa tako pčelari više ne moraju lično dolaziti do košnica da bi provjerili stanje u njima, nego to sve mogu uraditi putem desktopa i mobilne aplikacije.

Šakanović kaže kako je cijela ideja nastala jer se došlo do saznanja da trenutno u svijetu postoji veliki problem što se tiče pčelinje populacije.

"Naime, u zadnjih 10 godina, svake godine 40% pčelinje populacije umre. To je veoma veliki broj, i ovaj broj ne samo da utiče na pčelare ili na proizvodnju meda, također utiče na sve ljude širom svijeta, jer pčele su veoma bitne u svijetu, u proizvodnji hrane, jer znamo svi da pčele oprašuju biljke i samim tim nastaje hrana kao sto je voće itd. Zbog ovog velikog svjetskog problema, i zbog toga što utiče na sve ljude u svijetu, mi smo došli na ideju da napravimo proizvod koji bi pomogao da se ovaj problem umanji, ali također da se olakša pčelarima njihovo održavanje pčela i produkcija meda", govori Šakanović.

Žele spriječiti izumiranje pčela

Osnovni cilj ovog proizvoda je, kako Šakanović kaže da spriječi izumiranje pčela, da pomogne i poboljša pčelarima održavanje pčelinje zajednice, ali i da mlade zainteresuju za pčelarstvu, jer nude modernu tehnologiju koju mladi ljude vole, i sa tim žele da ih privuku u pčelarstvo, da im pčelarstvo bude novi hobi.

Cijela je ideja počela da se razvija prije dvije godine, i od tada su napravili četiri prototipa koje su testirali u realnim uslovima na pravim košnicama sa pčelama.

"Trenutno imamo proizvod koji je spreman da ide u masovnu produkciju. Cijena jedne ovakve košnice košta 249$ (USD), i može se "pre-order" na habeetat.io", rekao je Šakanović.

Izvor: I.M./akta.ba


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Košnica Tehnologija Aplikacija HaBeetat Pčelarstvo Pčelar Med

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]