Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovitost meda
  • 23.10.2017. 11:00

Propoliska, Prostatin - ljekoviti proizvodi na bazi meda

Predrag Vujanović iz Kostajnice ima pčelinjak sa 200 košnica, a med je iskoristio za pripremanje mnogobrojnih ljekovitih proizvoda.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.796
  • 269
  • 0

Predrag Vujanović iz Kostajnice ima stacionarni pčelinjak sa 200 košnica u selu Babinac. Zajedno sa porodicom se posvetio pčelama i razvio NiP Vujanović.

Kada se počeo baviti pčelama gospodin Vujanović nije ni slutio da će da će njegov pčelinjak narasti na 200 košnica, ali se cijelo vrijeme posvetio učenju, sticanju znanja o pčelarstvu i radu na pčelinjaku. Nekada je pčelinjak selio, a posljednjih godina su se odlučili na stacionarno pčelarenje što im olakšava rad oko pčela.

Pčelarstvo kao način života

"Za bavljenje pčelarstvom treba mnogo znanja, ljubavi, rada i vremena provedenog u pčelinjaku. U poslu oko pčela sve je važno, od lokacije pčelinjaka do brige o zdravlju pčela. Ove godine suša i visoke temperature su imale veliki uticaj na pčele. One su unosile manje nektara, a samim tim bilo je i manje meda. U našem kraju podbacio je bagremov med, ali su kestenov i livadski med imali dobar prinos", doznajemo od Predraga.

Lokacija na kojoj se nalaze košnice ima veliki uticaj na pčele i proizvodnju meda i pažljivo su je odabrali. Košnice se nalaze u okruženju livada i šuma, zaklonjene od vjetra što pogoduje pčelama.

"Na pčelinjaku se smjenjuju radovi i trebaju se pratiti ciklusi razvoja pčela. Tokom cijele godine oko pčela ima posla. Kada se tokom zime smanji obim radova u samom pčelinjaku, pripremam nove košnice, popravljam okvire, obavljam pripreme za novu sezonu", kaže Vujanović.

Proizvodi na bazi meda

Pored meda Vujanovići imaju i mnoge druge pčelinje proizvode: polen, propolis, matičnu mliječ, saće u medu, ali se nisu tu zaustavili. Svoj med i druge pčelinje prozvode su iskoristili kao najbolju sirovinu za mnoge druge proizvode koje sami pripremaju.

Likere na bazi meda prave po oprobanim receptima, a u njihovoj ponudi se nalaze likeri od višnje, trešnje, trnjine, šipka. Pored likera sa voćnim plodovima imaju Medovaču i Propolisku, orahe u medu. Izrađuju Koprivin sirup koji pomaže kod anemije, med sa sjemenom koprive, nevenovu kremu, nevenovo ulje, propolis kremu, Prostatin.

Za zimski period Vujanović preporučuje proizvode na bazi meda: Imunomed za jačanje imuniteta koji predstavlja mješavinu propolisa i meda i Bronhosirup koji izrađuju od vlastitog meda i ekstrakta bijelog bora sa planine Plješevice.

Pčelarstvo prate problemi, ali i nagrade

Rad sa pčelama zna biti naporan, posebno u godini kao što je ova kada su pčele slabo unosile nektar. Najveći problem im pričinjavaju klimatske promjene i svake godine se prilagođavaju vremenskim uslovima.

Do sada su izlagali na brojnim sajmovima i manifestacijama, a njihov kestenov med je dobitnik srebrne medalje na Danima meda u Banja Luci.

Foto: Ranka Vojnović


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Predrag Vujanović Kostajnica Pčelarstvo Nip Vujanović Imunomed Bronhosirup Med


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.