Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pčela
  • 21.07.2016. 17:30

Proizvodnjom hrane za pčele osvaja tržište

Pčelar Zlatomir Tomić odlučio je da se na tržište, osim proizvodnjom rojeva, probija i proizvodnjom hrane za pčele.

  • 3.744
  • 167
  • 0

Tradicija pčelarenja u porodici Tomić, iz Jarkovca, kod Sečnja, počela još davne 1961. godine, kada je Vladimir Tomić skinuo jedan roj sa grane i ni ne znavši to tada, počeo porodičnu tradiciju od koje će živeti njegov sin, unuk i praunuci.

Od jedne košnice i amaterskog pristupa radu, ova porodica je danas došla do brojke od oko 620 proizvodnih društava. Orijentisani su na proizvodnju rojeva, kao osnovnu delatnost, a brigu o celom poslu sada vodi Zlatomir Tomić sa suprugom. Kao čovek, koji je čitav život posvetio pčelarstvu, Zlatomir zna sve tajne tog zanata, a svestan je i problema sa kojima se on i njegove kolege pčelari susreću. Zbog toga smatra da ishrani pčela treba pokloniti naročitu pažnju.

Ovaj proizvođač poručuje da će u budućnosti ishrana biti sve važnija, jer je "radni prostor" pčela svakim danom sve manji zbog upotrebe različitih pesticida i insekticida. Zato je Zlatomir odlučio i da počne da se bavi proizvodnjom hraniva za prihranu pčela. Kao osnova proizvodnje tu su hrana za pčele, sirupi, što je novina kod nas na tržištu, te proizvodnja pogača za pčele, koje dolaze u nekoliko vrsta i rađene su enzimskom tehnologijom proizvodnje.

Osim na pogače, ovaj proizvođač izuzetno je ponosan i na enzimski glukozno-fruktozni sirup kojim se postiže simuliranje proleća, što obezbeđuje uslove da matica položi jaja, a pčele proizvedu vosak.

Zlatomir, u video prilogu, otkriva kakvi su mu planovi za budućnost, ali i kako izgleda proizvodnja pogače, šta je važno da ona sadrži i šta je to enzimska tehnika proizvodnje, kao i zbog čega je tako posebna.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Pčele Hrana Zlatomir Tomić Prihrana pčela Pogača za pčele Sirup za pčele


Partner