Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 25.09.2020. 11:15

Proizvodnja pčelinjeg otrova ima potencijala u BiH - u planu nove obuke

Prema riječima predsjednika "KADULJE", da bi se pčelinji otrov mogao plasirati na tržištu, potrebno je imati dovoljnih količina u ponudi. Donja granica je dva ili tri kilograma, a da bi se dobio jedan kilogram godišnje potrebno je 120 košnica. 

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 428
  • 82
  • 0

Savez pčelara "KADULJA" u ovoj godini održao je četiri radionice u formi predavanja, o sakupljanju pčelinjeg otrova, a preko zime u planu im je održati još po neki seminar na tu temu, isključivo teorijskog karaktera. 

Iako proizvođači u ovom dijelu zemlje već decenijama prave med, proizvodnja pčelinjeg otrova za sada je još uvijek novina u Bosni i Hercegovini. 

Kod nas ima potencijala za ovu proizvodnju

Podsjećamo da je navedeno udruženje sa edukacijom svojih članova o ovom pčelinjem proizvodu počelo još u avgustu, a u cilju njegove dalje upotrebe u farmaceutskoj industriji. 

Domaći pčelari kreću sa proizvodnjom pčelinjeg otrova, u toku je obuka

"Sakupljanje počinje iduće godine, na proljeće. Kada je riječ o ovoj sezoni, iako je loše započela ipak se pred kraj situacija popravila", kaže za Agroklub Dobro Zovko, predsjednik ovog Saveza, čije je sjedište u Ljubuškom. Dodaje kako su pčelari krenuli već sa pripremama za predstojeću zimu, kako bi spremni dočekali novu sezonu. 

Kako kaže, proces dobijanja pčelinjeg otrova je vrlo složen, ali je u skladu s tim i cijena srazmjerno veća. Za jedan kilogram potrebno je izdvojiti čak 40 hiljada KM, što ukazuje da se uloženi trud ipak isplati i ne utiče na uobičajenu proizvodnju meda. 

Za 1 kilogram - 120 košnica

Domaći med je odličnog kvlaiteta. U roku jedne godine, na području Hercegovine (gdje je i sjedište Saveza) proizvede se u prosjeku oko 300 tona i uglavnom se cjelokupne količine prodaju. Uvođenjem novog proizvoda otvoriće se nova tržišta, samo za njega.

Ipak, prema riječima predsjednika "KADULJE", da bi se pčelinji otrov mogao plasirati na tržištu, potrebno je imati dovoljnih količina u ponudi. Donja granica je dva ili tri kilograma, a da bi se dobio jedan kilogram godišnje, kako kaže Zovko, za to je potrebno 120 košnica

Šta kažu pčele - kakva će biti zima?

"Mi ovdje imamo kapaciteta za jednu takvu proizvodnju, s obzirom na veličinu našeg saveza, članove, znanje s kojima raspolažemo o tome kako izvaditi i pravilno skladištiti otrov, možemo biti ozbiljni snabdjevači farmaceutskoj industriji",zaključuje Dobro.

U planu im je održati četiri obuke sa po četrdesetak učesnika. "Ipak, usljed pandemije, na prve dvije sesije održane krajem juna, ukupno smo imali 41 polaznika. Ljudi su zabrinuti zbog mogućnosti zaraze i nisu voljni prisustvovati većim okupljanjima. Morati ćemo sačekati povoljnije vrijeme kako bi se nastavilo sa obukom", zaključuje ovaj pčelar.


Tagovi

Pčelinji otrov Sakupljanje propolisa Domaći med Dobro Zovko Hercegovački pčelari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.