Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 17.01.2022. 13:30

Prodaja stala kad je spustio cenu - da li to ukazuje na kvalitet meda?

Cena meda i kvalitet meda su dve potpuno različite stvari, ističe Stevan Komluški, pčelar iz Kikinde.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 560
  • 99
  • 0

O kvalitetu meda na domaćem tržištu često se polemiše. Važno je napomenuti da validnu kontrolu kvaliteta meda rade samo relevantne institucije. Cena nije uvek pouzdan kriterijum, ali je, nažalost, zbog nešto snižene cene kvalitetnog meda, jedan kikindski pčelar ostao - bez kupaca, prenosi RTV.

Duže od pet decenija, Stevan Komluški bavi se pčelarstvom. Uvek je insistirao na kvalitetu suncokretovog, odnosno banatskog letnjeg meda. Iz privatnih razloga, želeći da proizvedeni med proda, odlučio se za nešto nižu cenu od aktuelne tržišne. Međutim, od kako se u nekim medijima moglo čuti da med koji košta 500 dinara nije pravi med, prodaja je, kaže naš sagovornik, gotovo potpuno stala.

"Cena meda i kvalitet meda su dve potpuno različite stvari. Reč je o tome koliko su ljudi ozbiljni i koliko su spremni da to što nude na tržištu bude ispravno. Ja, za pedeset i neku godinu jedan gram meda nisam krivoitvorio, niti bi to uradio za ne znam koju cenu", kaže Komluški za RTV.

Troškovi proizvodnje određuju cenu meda, a otkupna cena suncokretovog meda trenutno je oko 420 dinara. Ipak, pojedini pčelari odlučili su se za prodaju meda po ceni od 500 dinara, ali kvalitet meda nije upitan.

Podsetimo, krajem sezone Savez pčelarskih organizacija Srbije objavio je otkupnu cenu suncokretovog meda od od 3,55 do 3,70 evra.

Iskusni uvek savetuju da cena ne određuje kvalitet, već je najvažnije kupovati kod proverenih proizvođača.


Tagovi

Kvalitet meda Cena meda Stevan Komluški Suncokretov med


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]