Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med od lavande
  • 01.07.2018. 11:15

Prirodni med sa plantaže lavande iz Bukovca

Dva mlada agrobiznismena poručuju svima da egzistenciju pronađu u originalnim i retkim projektima. 

Foto: Pixabay / chezbeate
  • 4.392
  • 71
  • 1

Dva mlada poljoprivrednika, Bojan Švonja i Bojan Karanović odlučila su da udruže svoje proizvodnje, kako bi se probili na tržištu. Švonja je proizvođač lavande, a Karanović je pčelar. Agrobiznis se odvija na plantaži lavande u Bukovcu. Čini je 7.300 mirisnih grmova, koji su u petoj godini eksploatacije dostigli maksimum. Jedan grm može da da i do kilogram i po cveta.

"Namena ove lavande je uzgoj sirovine i prerada u druge proizvode, kao što su kreme, šamponi, čajevi i eterično ulje. Na osam kilograma cveta možete da dobijete od 200 do 250 dcl čistog eteričnog ulja. Želimo da pravimo i med od lavande, da ispitamo tržište", kaže za RTV Bojan Švonja.

100% prirodni med od lavande

U korist im ide to što sa jednog hektara ova biljka, tokom pčelinje paše, može da da prinos i do 500 kilograma meda. Zbog toga se ove godine njegovoj ideji priključio Bojan Karanović, koji je pionir u pčelarstvu, a ovo mu je druga sezona kako seli pčele. Zajedničkim koracima žele da se probiju na tržište, jer veruju da su tako jači.

"Želimo da proizvedemo prirodan med od lavande, što je retkost u našoj državi i u regionu. Ovo je mediteranska biljka, pa nema baš svako priliku da ovaj projekat ispoštuje", ističe Karanović.

Ovaj med će imati mnogo lekovitih svojstava, a dva mlada agrobiznismena poručuju svima da egzistenciju pronađu u originalnim i retkim projektima. 


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Med Lavanda Bukovac Bojan Švonja Bojan Karanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P