Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima za pčele
  • 11.03.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Povoljna zima: Pčele već imale nekoliko pročisnih letova

Ova zima je bila idealna za pčelinja društva, smenjivali su se topli i hladni periodi tako da su pčele imale četiri pročisna leta, što je izuzetno važno, kaže Stanimir Javorac, pčelar iz Rume.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 216
  • 22
  • 0

Ova zima je bila idealna za pčele, kažu iskusni. Bilo je dovoljno i hladnih, ali i toplih dana tako da su pčelinja legla imala nekoliko pročisnih letova što je veoma važno. Poslednjih dana su i temperature idealne kažu pčelari, ali bojazan od novog hladnog talasa ih brine jer tada može doći do gubitaka pčelinjih društava.

Stanimir Javorac, pčelar iz Rume, svakodnevno obilazi svoje pčele. I ovih dana pčelinja društva su napolju.

"Za nas u ovom delu zemlje vreme je bilo idealno za pčele. Bilo je takvo vreme da je bilo i hladnih i toplih perioda, ali baš onako kao treba. Pčele su do sada već četiri puta imale pročisni let, što je veoma dobro. Jedino što nije bilo baš kako treba što je mraz unistio lesku, onda kada je pčelama bila potrebno, ali očekujemo vrbu koja je medonosna i ima polena", kaže Javorac i dodaje da je bilo nešto ljubičice, visibabe i maslačka, ali to nije dovoljno.

One košnice iz kojih pčele ne izleću - najpre pregledati

Veće utopljavanje pčela od strane pčelara i topli januar doprineli su pojave legla u većem intezitetu od proseka. Samim tim došlo je do većeg utroška hrane od proseka za ovaj period godine. Sve ovo će doprineti ranije prihranjivanje, procenjuje naš sagovornik.

Pčelari treba da iskoriste toplo vreme i izađu na pčelinjak i utvrde da li pčele izleću iz košnica. One košnice iz kojih pčele ne izleću treba najpre pregledati. Moguće da su pročisni let obavile ranije ali je moguće i da je takvo društvo stradalo u tom slučaju treba košnicu zatvoriti da ne bi kasnije kada više otopli izazvala grabež. Na osnovu stanja na poletaljki, odnosno broja mrtvih pčela, zvuka pčelinjih zajednica i vage, pčelar donosi zaključak o njihovom stanju.

Pažljivo pregledati košnice

Pregled treba uraditi po sunčanom i toplom vremenu i utvrditi stanje gnezda, veličinu društvu, količinu hrane i prisustvo legla.

"Da bi utvrdili ima li u košnici hrane, treba pregledati samo spoljašne ramove do legla i oceniti kolika je količina meda na njima. Kada je u gnezdu manje od četiri kilograma meda ili ga uopšte nema, pčelinje društvo treba prihraniti. Nedostatak hrane u košnici uzrokuje smanjenje legla, gladovanje pa čak i uginuće", dodaje rumski pčelar.

Treba obratiti pažnju na prisustvo vlage i buđi na zidovima košnice, materijal za utopljavanje prosušiti ili zameniti novim. Ukolko je zajednica slaba treba je pregraditi na onoliko okvira koliko zauzima i dodatno je utopliti.

Zahlađenje od četiri ili pet dana ne bi smetalo pčelinjim društvima

Ono što brine pčelare je eventualno zahlađenje sa niskim temperaturama. To nikako ne bi valjalo, jer tada može doći do gubitaka pčelinjih društava.

"Ono što nikako ne bi valjalo je da nakon toplog vremena dođe do naglog zahlađenja i pada temperature. Posebno su opasni jutarnji mrazevi jer bi moglo doći do uginuća novog legla. Dugo zahlađenje bi bilo veoma loše, dok ono od četiri ili pet dana ne bi smetalo pčelinjim društvima."

Pčele izlaze iz košnica, ali šta kada ponovo zahladni?

Savet je i da pčelari koji nisu sigurni da li imaju dovoljno zalihe meda u košnici pomognu svojim pčelama. Potrebno je dodati med ili mednu pogaču s tim da to stave na ramove kako bi to bilo pristupačno pčelinjim društvima. Ovo, podsetimo, treba uraditi po toplom vremenu, bez vetra i u što karćem vremenskom periodu.


Tagovi

Pčelinja društva Pročisni let Med Pregled košnica Stanimir Javorac


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".