Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći med
  • 04.01.2021. 09:40

Potražnja za medom raste - još uvijek nema riječi o povećanju prodaje?

Pčelari smatraju da je interesovanje za med i pčelinje proizvode poraslo od marta mjeseca, ali i da se na našem tržištu javila nestašica kvalitetnih domaćih proizvoda.

Foto: JumpStory
  • 174
  • 168
  • 0

Prethodna godina, kako smo pisali, bila je izuzetno nepovoljna za pčelare. Prinosi meda nisu bili zadovoljavajući i u većini društava ta količina je ispod prosječne, tačnije od pet do deset kilograma po košnici.

Ipak, potražnja za ovim proizvodima nije smanjena. Naprotiv, nešto je veća u odnosu na prošle godine. Na ovaj trend najviše je uticala pandemija korona virusa, odnosno, želja za zdravom ishranom i jačanjem imuniteta.

Pčelari obilaze pčelinjake i nadaju se pravoj zimi nakon loše godine

Kako navodi RTRS, za vrijeme pandemije najveća potražnja bila je za dodacima u ishrani koji pojačavaju imunitet tako su i med, ali i ostali pčelinji proizvodi bili veoma zastupljeni u ishrani domaćeg stanovništva.

Uprkos velikoj tražnji, na BiH tržištu vlada nestašica ?

Prema riječima pčelara, interesovanje za med naročito je poraslo od marta, ali i da na našem tržištu vlada nestašica kvalitetnih, domaćih proizvoda.

"U odnosu na prošlu godinu, prodaja je povećana u prosjeku za oko 30 odsto", navodi proizvođač Bojan Nešković, dodajući kako je uvijek dobra preporuka matična mliječ, polen i propolis. Ovi proizvodi posebno su korisni kada se konzumiraju zajedno. Matična mliječ je naročito zdrava jer sadrži u svom sastavu brojne aminokiseline, od kojih je čak osam esencijalnih.

Koja je realna cijena domaćeg meda ?

Nije samo potražnja za medom povećana. Ljudi su htjeli u svoju ishranu da uvrste i polen ili pergu. Međutim, prema ocjeni pčelara za sada još uvijek nema riječi o intenziviranju prodaje tokom određenih perioda godine nego samo o stalnoj potražnji za ovim proizvodima koji imaju veliki učinak na jačanju imuniteta, a samim tim i uspješnu borbu protiv Covid-19 virusa.

Pčelari u BiH ove godine bez meda - je li realna cijena od 18 KM?

Kako smo nedavno pisali, mnogi su proizvođači potvrdili kako je prošla godina bila jedna od lošijih tako da su kupcima nudili zalihe iz prethodnih sezona. Ovakvo stanje pogodovalo je trgovcima falsifikovnog meda pa su bile potrebne i pojačane inspekcijske kontrole, kako bi se zaštitili pčelari.

I za otkupljivače ove godine nema meda. Oni ga otkupljuju od domaćih proizvođača pa ga na tržištu prodaju po cijeni i do 30 KM. Pčelari ipak smatraju da bi u postojećim uslovima cijena od 18 KM bila sasvim realna.


Tagovi

Prinosi meda Potražnja za medom Pčelinji proizvodi Nestašica domaćih proizvoda Domaći pčelari Falsifikovani med


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.