Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo u Posavini
  • 14.01.2016. 18:00

Ponašanje pčela tokom zime

Iako se nalaze u fazi zimskog mirovanja, pčele tokom zime obavljaju važan posao, obrenovački pčelari tokom januara nastavljaju započet posao od prošle godine i nadaju se medonosnoj godini.

Foto: Pčelarstvo Jeverica
  • 2.693
  • 385
  • 0

Iako se nalaze u fazi zimskog mirovanja, pčele pod krovom košnica obavljaju važan posao od kojeg zavisi koliko će meda poteći u godini pred nama.

"Pčele se trenutno nalaze prvoj fazi, što znači da su one počele da zanose novo leglo koje će naslediti postojeće pčele u košnici i te novonastale pčele imaju zadatak da u narednom periodu stvore odgovrajući broj jedinki koje će u narednom periodu odgajiti još jednu generaciju pčela i skupiti nektar za društvo", ističe pčelar Tomislav Knežević.

Sneg prija, ali je priprema neophodna

Dok većina životinjskog sveta zahteva dodatnu pažnju tokom zime, pčelama prija hladno vreme, te je sneg koji je pao prethodnih dana veoma dobro uticao na pčele, ističu pčelari. Pčelama odgovara da u zimskom periodu bude snega i niskih temperatura, najviše zbog toga što su one biološki navikle da u tom periodu miruju. Ipak, kako zima ne bi bila pogubna za pčelinja društva, neophodno je obaviti pripremu za hladne dane.

"Dešava se da društva u zimu uđu nespremna kako sa hranom, tako i po pitanju tretiranja od pčelinjeg krpelja varoe ili zaštite od nozeme. To se nažalost uočava jako kasno, odnosno kada društvo već prezimi, a kada pčele uginu reč je o potpunom gubitku u društvu", ističe Knežević.

2015. godina obnove i razvoja

Za obrenovačke pčelare i 2015. godina protekla je u senci velike poplave, mnogi su obnavljali ono što je u maju 2014. uništeno, no na nivou čitave zemlje, godina iza nas može se nazvati dobrom za pčelare.

"Neki pčelari mogu se pohvaliti izuzetno velikim prinosima, neki se pak mogu osvrtati na svoje greške, ali generalno kada se uzme u obzir 2015. godina je bila solidna, dok smo mi kao pčelari koji smo imali tu nesreću da doživimo poplavu, celu godinu proveli u obnavljnju svojih pčelinjaka, i nadamo se da ćemo to uspeti da završimo u 2016. godini", zaključuje Knežević.

Da je 2015. godina ipak bila medonosna, govori i podatak Privredne komore da je Srbija za prvih jedanaest meseci izvezla dve hiljade tona meda, što u novcu iznosi oko devet milona dolara.

Foto: Pčelarstvo Jeverica


Tagovi

Pčele Pčelarsto Košnice Zima Januar Pčelinja društva Zaštita Varoa Nozema Obrenovački pčelari


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P