Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Polen
  • 13.03.2021. 09:30

Polenov prah: Kako se skuplja, suši i sa kojim namirnicama konzumira?

Svako zrnce polena ima drugačiji biohemijski sastav što zavisi od billjaka, podneblja gdje rastu i cvjetaju, ali i godišnjeg doba.

Foto: Pavel Častvan
  • 1.852
  • 56
  • 0

Ako je med izvor energije, onda je polen ogromna riznica hranjivih materija, vitamina, minerala, bjelančevina i drugih vrlo vrijednih komponenti od neprocijenjivog značaja kako za ljude tako i za pčele. U pitanju je cvijetni prah sa prašnika biljaka kojeg pčele sakupljaju i donose u košnicu tokom sunčanih dana kada su bogate polenske paše.

Od velikog je značaja za dobro prezimljavanje i razvoj pčelinjeg društva, ali i za ljudski organizam pa ga proizvođači redovno prikupljaju u vrijeme kada ga ovi korisni insekti unose u košnicu u količinama znatno većim nego što je potrebno za funkcionisanje društva. Sakuplja se pomoću posebnih hvatača, a zatim se suši i čuva u adekvatnim uslovima.

U svom sastavu ima oko 250 supstanci. Obiluje vitaminima, mineralima, enzimima, a smatra se da sadrži više proteina nego bilo koja namirnica životinjskog porijekla poput mesa, mlijeka ili jaja. Svako zrnce polena ima drugačiji biohemijski sastav što zavisi od billjaka, podneblja gdje rastu i cvjetaju, godišnjeg doba. Stručnjaci tvrde da kod nekih biljaka sadrži čak 20 puta više karotena od mrkve. Zato se kaže da je izuzetno značajan za razvoj pčelinjeg društva, a za čovjeka je hrana i lijek.

Dnevno pčele donesu oko pola kilograma 

Kako bi ga prikupili, proizvođači na košnice postavljaju specijalne skupljače kroz koje se pčele pri ulasku provuku, a tada im se sa nogu skida dio polena dok drugi unose u košnicu. Gomilice polenovog praha tako padaju kroz mrežastu žicu u malu ladicu odakle ga pčelari sakupljaju i dalje pripremaju za upotrebu.

Pčelar Pavel Častvan, kaže da ga redovno skuplja i prodaje i da mu pčele daju mnogo više od meda. Ima komoru za sušenje i kada nakupi dovoljnu količinu, onda ga suši.

Pavelu pčele daju mnogo više od meda

Sakuplja ga svaki drugi dan, dobro ga očisti, zatim ga upakuje u prikladnu ambalažu i do sušenja drži u zamrzivaču. Dnevno mu pčele tokom dobre paše donesu oko pola kilograma polena.

"Zbog velike koncentracije vlage mora se sušiti, a to je najbolje obaviti u kontrolisanim uslovima, odnosno u komorama koje obezbjeđuju pravilno sušenje bez gubitka kvaliteta i materija koje se nalaze u njegovom sastavu", kaže naš sagovornik koji ima oko 60 košnica.

Osušen čuva se na suvom i tamnom mjestu 

Kako kaže komora za polen ima police u vidu ladica, digitalnu termoregulaciju, grijač i ventilaciju, a kapacitet je do 30 kg dok proces sušenja zavisi od vlažnosti i količine polena u njima.

"Rasporedim ga u tankom sloju u ove police gdje se suši najčešće dva dana, sve dok se ne postigne vlažnost od oko 10 odsto, a nakon toga ide na ventilaciju kako bi se očistio od primjesa, a čist se pakuje u odgovarajuću ambalažu."

Tako osušen može se čuvati na suvom, hladnom i tamnom mjestu do prodaje, a naravno može se miješati i sa medom, ali se mora stalno kontrolisati obzirom da se može dogoditi da uđe moljac i napravi štetu. Kilogram osušenog polena, kaže naš sagovornik prodaje po cijeni od oko 16,3 KM, najčešće putem oglasa zajedno sa nekoliko tamošnjih pčelara.

Boja mu varira od svijetlo žute do crne, a najčešće je narandžasta dok se zrnca razlikuju po obliku veličini i težini, u zavisnosti od biljaka sa čijih su ga cvjetova pčele sakupljale.

Med i polen sa jogurtom

Častvan ovih hladnih martovskih dana obilazi svoj pčelinjak, kontroliše i čisti košnice i kako kaže jedva čeka cvjetanje uljane repice, obzirom da će ova proljećna paša ojačati društva, a zatim slijedi seljenje košnica na drugim pašama.

"Pčelarstvo mi je dodatni posao. Volim zdravu hranu koje mi ovi korisni insekti daruju uz malo mog truda u prirodi. Svakodnevno koristim med kao i polen potopljen u jogurt, to je samo jedna od kombinacija u kojoj se ovaj zdravi pčelinji proizvod koristi", kaže na kraju ovaj pčelar, dodajući da se može konzumirati kako sa medom, mliječi i propolisom, rastvoren u vodi, mlijeku ili soku.


Tagovi

Polenov prah Sakupljanje polena Sušenje polena Pčelinji proizvodi Pčele


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.