Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pletare
  • 14.12.2020. 11:20

Pletare - stare košnice u kojima su pčele zdravije i daju kvalitetniji med

Med iz njih je mnogo bolji, kvalitetniji. I matice su jače, imaju manje saća, ali su zdravije i samim tim cijelo društvo je bolje.

Foto: Nikola Nikolić
  • 1.869
  • 218
  • 0

Pletare ili trmke, poznate i kao vrškare, košnice su koje zahvaljujući Nikoli Nikoliću neće otići u istoriju. Već pet godina ih izrađuje i prodaje širom regiona, a pojedine su stigle i do nekoliko evropskih država.

Pčelarstvom se i sam bavi profesionalno skoro 10 godina i ima između 40 i 60 košnica. U njegovim teglama ima i šumskog, livadskog, meda od kupine, bagrema, lipe. Pčele ga prave u DB košnicama sa 10 i 12 ramova, ali i upravo u pletarama. Njihov med čuva isključivo za sebe, porodicu i najbliže prijatelje jer je, kaže, kvalitet neuporediv sa onim koji vadi iz DB košnica.

Dolaze li sve teže godine za pčele, a manje profitabline za pčelare?

"Mogu i da se pohvalim da sam ove godine, za razliku od mnogih koji će bagremovu pašu dugo pamtiti kao lošu, dobro prošao po tom pitanju. Bilo je prosječno, imao sam sreće jer nije bilo puno vlage. Med je dobar, ali ipak najbolji iz pletara, to je specijalitet i čuvam ga za posebne prilike. To ne prodajem", napominje Nikolić.

Bez dimljenja i bez uginuća

Iz jedne takve košnice dobije duplo manju količinu, ali cilj mu je kvalitet, a ne kvantitet.

"Tu bude najviše do 10 kg meda. Jeste da ga ima manje, potrebno je više vremena da bi nastao, ali je mnogo bolji. Ja ih i ne tretiram, ne dimim uopšte. Ništa ne stavljam i nikada nisam imao ni uginuća ni slabu maticu."

Dobije se duplo manja količina meda, ali kvalitetnog

I same matice u pletarama su mnogo jače, ukazuje naš sagovornik. Prirodne su i zdravije, a samim tim je i cijelo društvo u znatno boljem stanju.

"Zajednica zavisi od matica, ako je ona loša onda su i ostale pčele slabe. Matica koja se gaji u ovim košnicama ima prirodno manje saće i drugu veličinu. Treba da bude uža i dugačka, a ne dugačka i deblja jer joj je potrebna brzina prilikom polaganja larvi. Kada je uža lakše se okreće, kreće i radi", navodi naš sagovornik i dodaje da u trmkama rijetko kad dođe do pojave bolesti.

Od svojih potreba do prodaje

Zanat za pravljenje pletara, naučio je od svog dede. Počeo je ih praviti zbog očuvanja tradicije i samo za svoje potrebe, ali ubrzo je to počelo da se pretvara u posao.

"Deda mi je sve to pokazivao dok sam još bio dijete. Tada me, doduše, to i nije toliko zanimalo, kao nešto sam pleo sa njim, ali na tome je i ostalo. Međutim, sačuvao sam neke korpe koje je on izradio i prije nekoliko godina odlučio sam da napravim košnicu za sebe", objašnjava Nikolić.

Matičnu mliječ uzimajte od provjerenih pčelara jer je nestručno rukovanje čini štetnom

Vrlo brzo interesovanje je počelo da raste. Prvo su ga pitale kolege da li može i njima da izradi, a kasnije je potražnja stizala i iz inostranstva.

"Prvo sam tim kolegama prodao, malo po malo, jedan po jedan i prodaja se sve više povećavala. Poslao sam ih i u Crnu Goru, Republiku Srpsku, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Holandiju."

Kupuju ih i oni koji su dugo u pčelarstvu, ali i mlađi, koji su tek ušli u ovaj posao. Međutim, veća je zainteresovanost kod starijih.

Godišnje proda između 300 i 500 komada

Najviše posla ima u proljeće i ljeto jer mu u tom periodu proizvođači u najvećoj mjeri i traže ove košnice. Na godišnjem nivou proda između 300 i 500 komada, ponekad mora i brzo da radi da bi sve postigao, ali najviše voli kada cijeli dan može posvetiti pravljenju jedne.

"Trudim se da svaka bude kao kada bih je za sebe pravio, ručno to radim i insistiram na kvalitetu. Pravim je od vrbe, imam njivu u kojoj je sadim, ali imam i divlju vrbu. Siječem, oblikujem, pustim na strug, malo obradim i onda to bušim sa gornje strane pa se to iskucava, zatim plete, postoji taj vez, vrti se u krug. To zaista umije oduzeti dosta vremena", objašnjava ovaj pčelar.

Po izgledu, najsličnije su zvonu. U gornjem dijelu su ravne kako bi roj mogao lakše pasti u košnicu.

Po izgledu pletare su najsličnije zvonu, a u gornjem dijelu ravne

"Bolje je da budu ravne jer onda može nježno da se lupi i pčele samo padnu dole. Kada bi bila šiljasta, moralo bi dosta da se cima, što njima ne bi odgovaralo. Sa unutrašnje strane i gore i dole imaju krug, a iznutra izgledaju kao paukova mreža."

S obzirom na to da sada, u jesenjim i zimskim mjesecima pčele miruju, ove košnice obavezno bi trebalo pokriti i držati tako da budu zaštićene od vjetra.


Tagovi

Pletare Košnice Pčelarenje Trmke Stare košnice Uzmiljavanje pčela Dimljenje Prinos meda


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.