Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezimljavanje pčela
  • 26.11.2018. 14:00

Pčelinjak - poslednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

Pčela koja je izašla iz jesenjeg legla, po već poznatom fiziološkom stanju, spremnija je za zimovanje o odnosu na pčele iz letnjeg perioda. Ova pčela ima bolje razvijene podždrelne žlezde i obavijajuće masno tkivo, te veću zalihu belančevina i masti.

Foto: Public Domain Pictures/Jean Beaufort
  • 888
  • 56
  • 0

Novembar je mesec u kome bi svaki pčelar trebalo da uradi poslednje pripreme da bi pčele što lakše prezimile i dočekale prvo prolećno sunce. U prvim danima ovog meseca bili smo svedoci toplog vremena, samim tim i češćeg izletanja pčela u prirodu i još aktivnim radom matice u izleganju poslednjeg legla za ovu godinu.

U košnici se nalazi samo matica sa zimskim pčelama, dok su trutovi već izbačeni i pčele se polako skupljaju u klube koje poprima oblik lopte, jer tako im obezbeđuje optimalne uslove za što manju potrošnju hrane i postizanju optimalne temperature u idućih nekoliko meseci, navodi Savjetodavna Srpske

Pčele iz jesenjeg legla spremnija za zimovanje

Pčela koja je izašla iz jesenjeg legla, po već poznatom fiziološkom stanju, spremnija je za zimovanje o odnosu na pčele iz letnjeg perioda. Ova pčela ima bolje razvijene podždrelne žlezde i obavijajuće masno tkivo, te veću zalihu belančevina i masti. Takva građa im omogućava i život tokom nekeoliko meseci zime, a u zavisnosti od godine, mnogi pčelari već sad vrše zimsko utopljavanje društava, prekrivanjem sa novinskim hartijama, kartonima, stiroporom i jutenim vrećama.

Kako da utoplite pčele pred zimu

Takođe, pored utopljavanja, manje iskusni pčelari, koji nisu u prethodnom periodu obezbedili dovoljnu količinu hrane, sad preko satonoša dodaju šećerne pogače od 1,5 do 2 kg, dok većina pčelara sa dugogodišnjim iskustvom prvo utopljavanje i prihranu pčela vrši krajem zime i sa pojavom prvog prolećnog legla.

U ovom periodu potrebno je izvršiti i postavljanje zaštitnih češljeva na leto protiv ulaska miševa, obezbediti dobru ventilaciju u košnici otvaranjem gornjih leta kod tipova košnice u kojima ne postoji otvorena mrežasta podnica, zaštititi košnice od naglih udara vetra i mogućnosti prevrtanja.

Tretman ukidanja varoe

Jedan od bitnih poslova u novembru je i zimski tretman pčela za ukidanje varoe koji pored osnovnih tretmana u proleće i leto (bitni tretmani jer sprečavaju veliku brojnost varoe i dolazi do manjeg oštećenja same pčele, sigurnijeg opstanka društa u jesen i pripreme za zimu) pomaže da se izvrši poslednji udarac varoi, koja se u ovom periodu nalazi na pčelama.

Varoa u  zimskom klubetu

Najčešći preparati koji se koriste u ovom periodu su Perizin, Apitol, Bienenvohl i oksalna kiselina. Način primene je nakapavanjem pčela po ulicama, u zavisnosti od samog uputstva proizvođača.


Tagovi

Novembar Radovi Pčelinjak Varoa Utopljavanje Košnica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.