Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apiterapija
  • 11.09.2020. 16:15

Pčelinja klinika sa apikomorama - lijek za kompletan organizam

Korištenje pčelinjih proizvoda u ishrani datira od davnina, a u postojećim uslovima života polako vraća povjerenje u snagu prirode.

Foto: Jozef Gašparovski
  • 175
  • 35
  • 0

Veliki pčelinjak, apikomore i apiterapija čine "Pčelinju kliniku", koju je iskusni pčelar Jozef Gašparovski sagradio na ulasku u Bačko Novo Selo, u susjednoj Srbiji. U neposrednoj blizini dva lovišta, Dunava i jezera, on je smjestio svoj pčelinjak koji nakon dvadesetak godina bavljenja ovim poslom broji oko 130 društava.

Daju mnogo više od meda

Okružen je bagremovom šumom, livadama i ritovima tako da pčele imaju dovoljno kvalitetne paše, a Gašparovski osjećaj zadovoljstva jer kako na samom početku kaže, osim meda one daju mnogo više i sve prirodno i zdravo.

Otvorena prva eko Api inhal komora u Zvorniku - sve od prirodnih materijala

Upravo je to osnova apiterapije koja podrazumijeva upotrebu različitih pčelinjih proizvoda u cilju očuvanja i poboljšanja ljudskog zdravlja.

"Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude, a uglavnom je mnogi poistovjećuju samo sa medom. Med je zdrav - to svi znamo, ali ima i drugih stvari koje potiču od njih. Za zdravlje je izuzetno bitan polen. Super hrana, kako ga mnogi zovu, vjeruje se da čovjek može živjeti godinu dana uzimajući samo polen i vodu, zatim propolis najači prirodni antibiotik kao i matičnu mliječ. Svi ti proizvodi jačaju imunitet koji je posljednjih godina kod većine ljudi prilično narušen", kaže ovaj proizvođač i naglašava da je razlog tome nezdrava ishrana jer ne koristimo dovoljno zdravih biljaka koje nas okružuju, a kojih je u prirodi bezbroj, a najbolji primjer za to je kopriva.

Naglašava da pčele daju mnogo više od meda

"U trci sa vremenom stres je postao sastavni dio života tako da nam je organizam svakodnevno napet, kao trkač na startu. U istočnim zemljama lječenje pčelinjim proizvodima odavno je poznato i uspješno se primjenjuje."

Umirujuće zujanje hiljadu pčela

Naš sagovornik je prije četiri godine u okviru pčelinjaka napravio apikomore koje pružaju dvostruka apiterapeutska dejstva. Boravak u njihovoj auri i udisanje zraka direktno iz košnice, obzirom da boravak u toj mikroklimi i upotreba meda i drugih proizvoda blagotvorno utiču na organizam.

Sve što dolazi iz košnice je lijek - pa i zrak

Apikomora je kućica napravljena od prirodnih materijala. U njoj se može ležati na košnicama i osjetiti smirujuće zujanje hiljada pčela, ali i njihovu specifičnu energiju - to je svojevrstan način kontakta sa ovim korisnim insektima. Ta njihova mikroklima, kako tvrdi naš sagovornik, ima blagotvorno dejstvo na kompletno tijelo. Dovodi ga u stanje ravnoteže, uklanja stres i napetost i stvara osjećaj zaštićenosti, te mnogobrojne druge fizičke, psihičke i medicinske efekte.

U ovim kućicama moguće je osjetiti blagodeti zraka iz košnica koji se udiše direktno, a obogađen je mješavinom polena, matične mliječi, propolisa, nektara, svega onoga što pčela iz prirode donese u košnicu.


Tagovi

Apiterapija Apikomora Pčelinji proizvodi Lječenje Zrak iz košnice Pčelinja mikroklima Košnice


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas