Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 26.10.2015. 14:00

Pčelarstvo kao perspektivna grana

Pčelar i predsednik opštinskog udruženja pčelara Goran Bogunović iz Bačke Palanke, jedan od četiri pčelara dobitnika sertifikata o korišćenju oznake geografskog porekla za lipov med, govori o stanju u pčelarstvu i novim planovima pčelara toga kraja.

Foto: depositphotos
  • 866
  • 187
  • 0

Pčelar i predsednik opštinskog udruženja pčelara Goran Bogunović, iz Bačke Palanke jedan je od četiri pčelara dobitnika sertifikata o korišćenju oznake geografskog porekla za lipov med.

Opštinsko udruženje pčelara "Pčela" iz Bačke Palanke osnovano je krajem 1994. godine s ciljem okupljanja, edukovanja, razmene iskustava ali i zajedničkog nastupa na tržištu i različitim manifestacijama. Danas se u prostorijama udruženja okuplja oko osamdeset članova, uglavnom vrsnih dugogodišnjih pčelara čiji pčelinjaci broje i do dve stotine košnica.

Priznanje za lipov med - podsticaj za dalji rad

Bačkopalanačko udruženje aktivno je već godinama, nastupa na brojnim izložbama, sajmovima i festivalima meda, a učestvovalo je u projektu ,"Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona". Projekat su finansirali Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, u okviru poziva "Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji", čija vrednost je iznosila 222.658,88 evra, a visina donacije 171.915 evra.

Treba napomenuti da je realizacija projekta trajala 18 meseci, a sertifikate o statusu ovlašćenog korisnika oznake geograskog porekla početkom godine dobio je, između ostalih, Goran Bogunović. "Sertifikate su, osim mene, dobili i Vladimir Hunjadi, Ognjen Delić i Berendika Bore, što je veliko priznanje i prilika predstavljanja Fruškogorskog lipovog meda koji u svim aspektima zadovoljava visoke zahteve za korišćenje oznake geografskog porekla. Fruškogorski lipov med jedini je u Evropi koji sadrži više od 60 posto polenovih zrnaca i to je naša šansa da proizvod plasiramo na svetsko tržište", kaže Bogunović, dugogodišnji pčelar koji trenutno ima oko 80 košnica koje drži na više lokacija.

Pčelari zadovoljni prodajom - med cenjen i tražen

"Za razliku od prošle godine, koja je od početka bila nepovoljna za pčelarenje ove sezone gotovo svi pčelari beleže solidne rezultate. Tokom cvetanja bagrema, lipe, suncokreta, vreme je bilo suvo, sunčano i toplo, tako da ovih vrsta meda, uključujući crni šumski med, ima dosta", kaže Bogunović uz napomenu da se u bačkopalanakoj opštini veliki broj ljudi odlučuje za pčelarenje jer za to imaju i dobre uslove. Bagremove šume su rasprostranjene na više lokacija, a preko Dunava na Fruškoj gori su velike površine pod lipom. Osim toga, i suncokret je u opštini značajno zastupljen u setvenoj strukturi ratara.

Kada je u pitanju prodaja meda, Bogunović napominje da ovdašnji pčelari, koji imaju više od stotinu košnica, a sam tim i veće količine, med plasiraju preko Pčelarskog saveza Srbije i on uglavnom posredstvom nekoliko otkupljivača ide direktno na inostrano tržište, gde je zbog kvaliteta izuzetno cenjen i tražen.

"Mnogi pčelari med prodaju u kući ili na pijaci obzirom da imaju svoje stalne kupce koji umeju da prepoznaju pravi kvalitet, a cena se kreće od 700-800 dinara za kilogram bagremovog meda, crni šumski med trenutno košta hiljadu dinara, dok je cena ostalih vrsta nešto niža. Sertifikovani lipov med iz mog pčelinjaka imaće znatno višu cenu", kaže Bogunović dodajući da su pčelari iz Bačke Palanke, Dušan Mandić, Stevan Nježić i on dobitnici zlatne medalje za kvalitet šumskog meda na nedavno održanom Festivalu meda u Vukovaru.

Veliko interesovanje mladih za pčelarstvo

Ovaj pčelar napominje da godinama složno rade na unapređenju pčelarstva u ovom kraju te su zadovoljni što mogu da se pohvale velikim interesovanjem mladih za ovu delatnost, bilo da je smatraju poslom koji im omogućuje solidnu zaradu ili samo zanimljivim hobijem. "Zadovoljni smo i priznanjima koje naši pčelari dobijaju na mnogim manifestacijama, a najviše poverenjem naših kupaca. Zato smo i dolučili da naš dosadašnji rad - sve vrste meda, kao i ostale prateće proizvode predstavimo našim sugrađanima. Sve je spremno za održavanje prvog Festivala meda u Bačkoj Palanci koji će okupiti ovdašnje i pčelare iz drugih opština. Manifestacija koja će obuhvatiti izložbu, predavanja, druženje, degustaciju biće uskoro održana pod pokroviteljstvom lokalne samouprave" najavio je Bogunović.

Foto: depositphotos;SimpleFoto


Tagovi

Fruškogorski lipov med Goran Bogunović Opštinsko udruženje pčelara Pčela Bačka Palanka Sertifikat Geografsko poreklo Mladi pčelari Festival meda


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.