Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotsko oprašivanje
  • 03.11.2021. 18:00

Patentiran robot oprašivač - kako radi StickBug?

Sastoji se od šest robotskih ruku i mapira biljke kako bi njegov sistem prepoznao gde se nalaze cvetovi koje treba oprašiti, opisuju sa američkog univerziteta.

Foto: Depositphotos/vallefrias (ilustracija)
  • 155
  • 44
  • 0

Globalnoj proizvodnji hrane preti nedostatak pčela i ostalih oprašivača. Stoga su naučnici sa Univerziteta Zapadna Virdžinija (WVU) osmislili plan "B". Reč je o StickBug-u, robotskom oprašivaču koji se upotrebljava u zatvorenim prostorima poput staklenika i plastenika, saopštili su.

Sastoji se od šest robotskih ruku i mapira biljke kako bi njegov sistem prepoznao gde se nalaze cvetovi koje treba oprašiti.

"Napraviće plan šta treba učiniti. Zatim će se približiti svakoj biljci, početi da maše svojim rukama i samim tim oprašivati", pojašnjava njegov rad Ju Gu, profesor sa Odseka za mašinstvo tog univerziteta koji je koordinator celog projekta.

Kazao je da robot ima više ruku zbog poboljšanja delotvornosti. Kako opisuje, neki bi cvetovi mogli da budu na teže dostupnim mestima, a mašina će tada morati da koristi dve ruke - jednu za hvatanje i pomeranje grana, a drugu za oprašivanje.

Oprašivaće kupine i paradajz

Prema inovatorima, robot dopušta poljoprivrednicima slobodu da se usredsrede na druge zadatke u proizvodnji kao što su sadnja, navodnjavanje i kontrola štetočina. Dugoročni ciljevi su poboljšanje sigurnosti hrane zbog smanjenje brojnosti insekata kao i prikupljanje podataka o biljkama.

StickBug je na točkovima (Foto: WVU Robotics)

Procena efikasnosti StickBug-a biće sprovedena u stakleniku WVU Evandsdale i to na kupinama i paradajzu. Njih su istraživači odabrali jer su popularne u SAD-u i imaju dobru ekonomsku vrednost.

Za paradajz su se, kako kaže Gu, prvenstveno odlučili jer se uzgaja tokom cele godine i stalno cveta što im daje veće mogućnosti za sprovođenje istraživanja. Takođe, ove kulture se tamo uzgajaju u visokim tunelima i staklenicima, gde istraživači vide potencijalno korišćenje ovakvog robotskog sistema.

Osim poljoprivrednika, od ovoga će koristi imati i studenti tog univerziteta. Taj im program pruža uvid u teorijska, ali i praktična rešenja u robotici. Inače, projekt je vredan 750.000 dolara, a finansira ga američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA).


Tagovi

Robot StickBug Oprašivanje Staklenici Robotizacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.