Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moderne košnice
  • 15.08.2018. 12:30

Osmislili košnice sa slavinom iz kojih med teče direktno u teglice

Čedar i Stjuart Anderson izumeli su Flow Hive - košnicu iz koje teče sirovi, potpuno čisti med!

Foto: Youtube/screenshot
  • 9.488
  • 601
  • 0

Čedar (Cedar)  i Stjuart (Stuart) Anderson iz Australije izumeli su Flow Hive - košnicu iz koje teče sirovi, potpuno čisti med, sa ciljem da proces vađenja i vrcanja meda svede na minimum, odnosno da se pojednostavi. Rezultat je protočna košnica za koju nije potreban proces vrcanja. Dok se u klasičnom vrcanju radi o vađenju mednih okvira i stavljanja u vrcaljku (centrifugalna sila), kod ove košnice toga nema.

Naime, suština ove košnice je u pokretnom plastičnom saću u koje pčele skladište nektar. Stanice saća tada se rastvore pomoću poluge, a Čedar i Stjuart dodali su i male plastične ventile na koje se mogu lako dodati čiste plastične cevi uz pomoć kojih med ističe iz košnice. Pčele za to vreme ostaju u košnici i obavljaju svoje svakodnevne poslove.

Pčele više nisu pod stresom

Jednostavno, otvorite slavinu i gledate kako teče čisti, neprerađeni i netaknuti med. Bez nereda, bez zbrke, bez skupe opreme, i puno bolje za vaše pčele. Ovo je prvi put u svetu da je to moguće.

Dok pčelarima omogućava izvlačenje meda, nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, pčele više nisu pod stresom što gube rezultat svog napornog rada.

Iz jednog mednog okvira na ovakav način možete dobiti tri kilograma, a iz cele košnice i preko 20 kilograma meda.

Kako to izgleda, pogledajte u videu:


Tagovi

Košnice Med Pčelari Protočna košnica Flow Hive


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!