Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 14.11.2021. 12:00
  • Pčinjski okrug, Novo Selo, Trgovište

Oksalna kiselina u borbi protiv varoe bezbedna za pčele i pčelare

Oksalna kiselina je bezbedna po pčele i pčelare, svrstana je u red dozvoljenih ekoloških sredstava i sve više se preporučuje pčelarima.

Foto: Depositphotoss/Xalanx
  • 853
  • 302
  • 1

Iako je dobar deo posla oko zazimljavanja pčela već obavio vranjski pčelar Žika Nedeljković, veoma često obilazi svoj pčelinjak od 55 pčelinjih zajednica u ataru Novog Sela u trgoviškoj opštini, da po ko zna koji put pregleda košnice i proveri da li je sve uradio da one spremno dočekaju nastupajuću zimu.

Kada završi sa pregledom košnica i zaliha hrane u njima, on obavezno krene da čisti pčelinjak od korova i opalog lišća proveravajući usput da li sve košnice čvrsto stoje na postolju koje treba da bude podignuto najmanje tridesetak centimetara iznad zemlje, vodeći pri tom računa da ne budu izložene jakim vetrovima, a da svaka pčelinja zajednica dobije neophodan priliv svežeg vazduha koji će im omogućiti pravilno kretanje.

U nedostatku hrane pčelama dodati rezervne okvire sa medom

Takođe proveri i da li su pčele u košnicama dobro utopljene i kaže da se u te svrhe može koristiti novinski papir, stiropor i neki drugi materijal u kojima se ne zadržava vlaga koja pčelaru može da napravi velike probleme tokom zime. Prati i da nema otrova na plodatnim nastavcima, a ukoliko ga ima on ih zatvara.

Pripreme za uzimljavanje pčela početi na vreme

"U normalnim uslovima zimovanja potrebno je svakom pčelarskom društvu obezbediti od 15 do 20 kilograma hrane. Svu hranu treba rasporediti tako da je imaju u dovoljnim količinama tokom zime. U nedostatku hrane tokom novembra meseca pčelinjim društvima treba dodati rezervne okvire sa medom i pri tome voditi računa da on potiče iz zdravih pčelinjih društava i kvalitetnu pogaču”, savetuje Nedeljković.

Dozvoljeno ekološko sredstvo

Naš sagovornik će i ove sezone ozbiljno pistupiti zaštiti svog pčelinjaka od varoe.

"Ovaj tretman je vrlo važno obaviti u novembru zato što tada uglavnom nema legla u košnicama pa se sva varoa nalazi na pčelama. Pčelari to mogu uraditi biološkim sredstvom: oksalnom kiselinom ili sredstvima na bazi akaricida ili nekim drugim preparatom”, kaže ovaj iskusni pčelar koji je u ovom poslu punih 35 godina.

Žika Nedeljković se pčelarstvom bavi već 35 godina (foto: G. Nastić)

Naglašava da će svoje pčele protiv varoe i ovog novembra tretirati oksalnom kiselinom zato što je bezopasna po pčele i pčelare, ne ostavlja rezidue u vosku, medu i propolisu, jeftina je i zato što je sa njom postigao odlične rezultate. Sve se više preporučuje pčelarima zato što je svrstana u red dozvoljenih ekoloških sredstava. Ona se primenjuje u vidu rastvora u šećernom sirupu i u vidu dima koji nastaje kao posledica isparavanja.

Tretiranje kada društva ostanu bez legla

Tretman protiv varoe, prema njegovim rečima, počinje pravljenjem šećernog sirupa u odnosu 1: 1. Najpre se izmeša 600 mililitara destilovane vode i 600 grama šećera. Kada se šećer i voda sjedine dobija se količina od jednog litra. Napravljeni sirup treba zagrejati na 35 do 40 stepeni i potom sipati u flašu od jednog i po litra sa širokim otvorom. Zatim u nju uz pomoć levka sipati 35 grama oksalne kiseline. Potom zatvoriti flašu i mućkati sve dok se kristali ne rastvore. Najpovoljniji trenutak za tretiranje oksalnom kiselinom je kada pčelinja društva ostanu bez legla, a to je jesen, zima kada temperatura vazduha iznosi od osam do 10 stepeni.

"Tretiranje se obavlja uz pomoć dozatora koji sam automatski odmerava količinu rastvora i kojim se sa izvesne udaljenosti raspršava rastvor po pčelama na svakoj dobro zaposednutoj ulici. Rad dozatorom je bezbedan i jednostavan. Efikasnost tretmana je zagarantovana i on se obavlja samo jednom u sezoni”, kaže Nedeljković i poručuje pčelarima da posle ovakvog tretmana obavezno treba kontrolisati urađeno kako bi znali kakve su rezultate ostvarili.

Svoj radni dan u pčelinjaku Nedeljković obično završi u pčelarskoj radionici gde ima dosta posla oko farbanja košnica, sklapanja ramova, uvlačenje žice, pretapanje voska i slično. Potrudi se da tokom zime sve ove poslove završi na vreme kako bi bez problema ušao u narednu proizvodnu sezonu.


Tagovi

Oksalna kiselina Varoa Pčelinja društva Žika Nedeljković


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.